Društvo

HRA osudila paljenje vozila Vijesti

hra1302
A
kcija za ljudska prava (HRA) osuđuje i posljednje paljenje vozila dnevnog lista Vijesti, koje očigledno, pored beskrupuloznog uništavanja imovine, znači još jedan u nizu pokušaja zastrašivanja vlasnika i zaposlenih u tom mediju, saopšteno je iz Akcije za ljudska prava.

HRA osudila paljenje vozila Vijesti
Portal AnalitikaIzvor

Oni su naveli da je “od istih nadležnih funkcionera i službenika policije i državnog tužilaštva nerealno išta više očekivati”.

- Nadamo se da će ih zamijeniti sposobniji, koji će učiniti da Crna Gora prestane da bude poprište napada i drugog ugrožavanja slobode izražavanja prvenstveno novinara Vijesti i drugih novinara i građana koji se usuđuju da javno kritikuju stanje u državi – navodi se u saopštenju te NVO.

Iz HRA podsjećamju da istraga prethodna tri slučaja paljenja vozlila Vijesti iz 2011. godine, i vozila štamparije ovog lista, nije dovela ni do kakvih poznatih rezultata i da je procesuiranje i kažnjavanje napadača koji su napali direktora Vijesti Željka Ivanovića 2007. godine ostalo pod ozbiljnim znakom sumnje.

- Takođe nije rasvijetljeno ko je prebio novinara Vijesti, Tufika Softića, 2007. godine, odnosno ko mu je i zašto 2013. godine aktivirao bombu u dvorištu porodične kuće, bez rezultata je zastarjela istraga fizičkog napada na novinara Vijesti Mladena Stojovića u Baru 2008, nije otkriveno ko je poslao anonimna prijeteća pisma urednicima dnevnog lista Vijesti i televizije Vijesti 2010. godine, da još uvijek nije rasvijetljeno ko je sve i zašto 2011. prijetio novinarki Vijesti Oliveri Lakić. Nije rasvijetljeno ko je 2012. naredio fizički napad na Oliveru Lakić, i nije otkriveno ko je kamenovao redakciju Vijesti 2013. godine, kao ni ko je aktivirao eksplozivnu napravu pod prozorom glavnog urednika dnevnog lista Vijesti na kraju 2013. godine – podsjećaju iz HRA.

 

 

Portal Analitika