Društvo

Osuđeni za ubistvo Slavoljuba Šćekića u sudnici 31. marta

1202visisud
P
redsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica odbila je zahtjev za izuzeće predsjednika vijeća sudija Radula Kojovića iz postupka koji se po žalbama vodi pred ovim sudom u predmetu protiv osuđenih za ubistvo policijskog funkcionera Slavoljuba Šćekića, saznaje Portal Analitika.

Osuđeni za ubistvo Slavoljuba Šćekića u sudnici 31. marta
Portal AnalitikaIzvor

Primjedbu na sastav sudskog vijeća imao je prvoosuđeni Budvanin Saša Boreta, koji je ustvrdio kako ima saznanja da je Kojović u dva navrata pravio pritisak na sudiju Apelacionog suda Zorana Smolovića da utiče da se potvrdi presuda u slučaju ubistva Šćekića.

Nova sjednica Vrhovnog suda na kojoj će se raspravljati o žalbi osuđenih na presudu zakazana je za 31. mart, i biće nastavljena i 1. i 2. aprila.

Budvanin Saša Boreta, Baranin Ljubo Bigović, Beranac Milan Čila Šćekić i Podgoričanin Ljubo Vujadinović osuđeni su na po 30 godina zatvora za zločin koji je počinjen 30. avgusta 2005. godine. Boreta i Bigović su osuđeni da su organizovali, odnosno podstakli i platili ubistvo Šćekića, dok su Milan Čila Šćekić i Vujadinović osuđeni za ubistvo - Šćekić da je ispalio smrtonosne hice, a Vujadinović da mu je bio pomagač.

Policijski inspektor ubijen je na kućnom pragu. Zasut je mecima iz automatske puške “hekler”, iz zasjede.

Prema presudi, Boreta i Bigović organizovali su ubistvo Šćekića nakon što je on došao do dokaza da iza “bombaških” napada na gradilište hotela “Splendid” u Bečićima stoje njih dvojica. Boreta je, kako je sud utvrdio, pokušao da reketira investitore hotela, odnosno da im za dva miliona eura proda kuću i dvorište svog rođaka koja se nalazi uz imanje hotela. Kada su investitori odbili Boretinu ponudu uslijedili su “bombaški” napadi - u ljeto 2005. godine tri puta su na gradilište “Splendida” postavljane snažne eksplozivne naprave.

Od početka suđenja ovo je čak treća presuda u ovom predmetu i jedino je ona potvrđena na Apelacinom sudu. Još nije pravosnažna jer su se optuženi žalili Vrhovnom sudu koji može da potvrdi presudu, preinači je ili predmet vrati na novo suđenje.

Portal Analitika