Društvo

HRAPOVIĆ: TIKA da posveti pažnju ravnomjernom razvoju zdravstvenih ustanova

1202tika
D
irektor Fonda za zdravstevno osiguranje, dr Kenan Hrapović, primio je u posjetu  novoimenovanog koordinatora turske Agencije za međunarodnu izgradnju i razvoj (TIKA), g-dina Mustafu Jazidžija i šefa kancelarije u Crnoj Gori, g-dina Merdana Krlića.

HRAPOVIĆ: TIKA da posveti pažnju ravnomjernom razvoju zdravstvenih ustanova
Portal AnalitikaIzvor

Tom prilikom dr Hrapović je turskog diplomatu upoznao sa funkcionisanjem zdravstvenog sistema u našoj državi, kao i  sa svim vidovima aktivnosti koje sprovodi Fond u saradnji sa Ministrastvom zdravlja, izrazivši istovremeno zadovoljstvo saradnjom Crne Gore i Turske u oblasti zdravstva , napominjući  da je Turska značajan partner Crnoj Gori jer je između ostalog prepoznala zdravstveni sektor kao jedan od važnijih  oblika saradnje.On je takođe naglasio senzibilitet koji upravo ima Agencija  “TIKA”  prema crnogorskom zdravstvu,ističući  njen veliki  značaj u unapređenju kvaliteta zdravstvene zaštite u Crnoj Gori.

U srdačnom i neposrednom razgovaru na sastanku je bilo riječi  o potrebama zdravstva Crne Gore, pri čemu je direktor Hrapović podsjetio da je budžet Fonda za zdravstveno osiguranje ograničen, a da zahtjeva u sistemu ima mnogo od obnavljanja i nabavke medicinske  opreme,  voznog parka, rekonstrukcija, dogradnje i nadogradnje objekata, edukacija zaposlenih i sl,  pa bi u tom smislu svaka pomoć dobrodošla.

-Moja molba Vašoj Agenciji bila bi da posebnu pažnju, kada je u pitanju zdravstvo, posvetite regionalnom tj. ravnomjernom razvoju zdravstvenih ustanova u Crnoj Gori, rekao je  između ostalog  dr Hrapović.

Koordinator TIKE Mustafa  Jazidži je izrazio spremnost da pomogne crnogorskom zdravstvu u većem obimu nego što je to bilo do sada, naglašavajući da njihova agencija  već ima veliki broj projekata u zdravstvu, te da je na prošlonedeljnom sastanku u Istambulu određeni broj njih dobio i direktnu saglasnost za finansiranje od čelnika ove organizacije.

U daljem toku razgovora posebna pažnja je posvećena edukaciji zaposlenih u crnogorskom zdravstvu. Tom prilikom istaknuto je da je TIKA spremna da pomogne i finansijski podrži usavršavanje ljekara, koje će, uz podršku Ministarstva zdravlja Turske, edukovati eminentni stručnjaci iz traženih oblasti.

 

Portal Analitika