Društvo

Pojačan nadzor prometa predmeta od dragocjenih metala

1202zlatotrgovinaok
M
etrološka inspekcija Uprave za inspekcijske poslove započela je sa pojačanim inspekcijskim nadzorom proizvođača, uvoznika i trgovaca predmeta od dragocjenih metala na teritoriji Opština Bar i Ulcinj, postupajući po inicijativi Zavoda za metrologiju, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu Uprave za inspekcijske poslove.

Pojačan nadzor prometa predmeta od dragocjenih metala
Portal AnalitikaIzvor

-Predmet nadzora je sprečavanje nelegalnog prometa predmeta od dragocjenih metala, kojom prilikom se vrši kontrola postavljene oznake finoće, znaka proizvođača, odnosno znaka uvoznika i državnih žigova na predmetima od dragocjenih metala. Da bi predmet od zlata ili srebra mogao da se stavi u promet, isti mora da posjeduje oznaku finoće (koliki je procentulani udio plemenitog metala u proizvodu) i oznaku proizvođača, odnosno uvoznika (da se zna ko je proizveo ili uvezao dati predmet). Ako ispunjava ove uslove, pribavlja se državni žig Crne Gore i tek onda predmet od dragocjenih metala može da se stavi u promet- pojašnjeno je u saopštenju.

Ukoliko je predmet od dragocjenog metala označen brendom, a ne posjeduje prateću dokumentaciju, riječ je o falsifikatu, pa se subjektu nadzora nalaže da se predmeti povuku iz prometa i unište.

-Takođe, vrši se kontrola vaga u dijelu tehničke ispravnosti i ovjerenosti državnim žigom, kako bi se obezbijedili tačni rezultati mjerenja, a sve u cilju zaštite potrošača- zaključuje se u saopštenju.

Portal Analitika