Abiznis

EPCG redovno izmuruje sve obaveze za poreze i carine

epcg
E
lektroprivreda Crne Gore (EPCG) redovno izmiruje sve obaveze za poreze i carine, saopšteno je iz Ministarstva finansija za Dnevne novine. Redovno izmiravanje obaveza EPCG prema državi bio je uslov SDP-a da podrži Zakon o budžetu za narednu godinu.

EPCG redovno izmuruje sve obaveze za poreze i carine
Portal AnalitikaIzvor

Ukupan dug EPCG prema državi koji je iznosio oko 50 miliona, znatno je smanjen prethodnih mjeseci. Prema podacima iz Poreske uprave, Elektroprivreda Crna Gora ima poreski dug po osnovu poreza i doprinosa na lična primanja zaposlenih, a procedura prinudne naplate počela je još u julu prošle godine.

"EPCG od septembra 2013. godine uredno izmiruje sve dospjele tekuće obaveze uz uplatu zaostalih poreskih obaveza, te je ukupan dug do sada smanjen smanjen na 13.842.494,04 eura. U međuvremenu, radi se na realizaciji modela naplate koji je usvojen u Skupštini", saopštili su za Dnevne novine iz Ministarstva finansija.

Prema informacijama iz Uprave carina, EPCG nastavlja sa plaćanjem obaveza na osnovu carinskog duga.

"U periodu od 1. decembra 2013. godine do 4. februara 2014. godine uplatili su iznos od 3.070.679,05 eura", precizirali su iz Ministarstva finansija.

Dug koji EPCG ima nastao je zato što Kombinat alumnijuma Podgorica nije na vrijeme plaćao struju. Ukupan dug KAP-a za struju na dan uvođenja stečaja iznosio je oko 44 miliona eura.

Inače, predstavnici crnogorske vlade i čelnici italijanske kompanije A2A sastaće se danas u Podgorici. A2A će predvoditi prvi čovjek kompanije Renato Ravaneli, koji će imati sastanke sa premijerom Milom Đukanovićem, vicepremijerom Vujicom Lazovićem i ministrom ekonomije Vladimirom Kavarićem.

 

Portal Analitika