Region

FAJON: Demonstracije predstavljaju ogledalo bosanskog društva

1102fajon
G
rađani Bosne i Hercegovine opravdano od političara zahtijevaju poboljšanje životnih uslova, kazala je poslanica u Evropskom parlamentu Tanja Fajon.

FAJON: Demonstracije predstavljaju ogledalo bosanskog društva
Portal AnalitikaIzvor

Kako prenosi Klix.ba, ona je apelovala da se izbjegne nasilje tokom demonstracija.

“Demonstracije predstavljaju ogledalo bosanskog društva i istovremeno znak buđenja građana koji svoj očaj izražavaju na ulicama. Zahtjevi demonstranata posljedica su višegodišnjeg nezadovoljstva građana Bosne i Hercegovine. Izražavanje tog nezadovoljstva je njihovo pravo”, rekla je Fajon.

Ona smatra da interakcija između civilnog stuba i vlasti govori o kvalitetu i zrelosti društva.

“Tokom posljednje posjete u Sarajevu sam upozorila da političari u BiH gube kredibilitet i povjerenje građana, i da država zaostaje kada je u pitanju proces integracije u EU”, rekla je Fajon.

Ona je dodala da je u potpunosti razumljivo to što su građani izgubili povjerenje u funkcionalnost sistema i cjelokupnu vlast i što zahtijevaju smjene.

“U njihovim zahtjevima se krije želja za boljim životom, po boljim socijalnim i ekonomskim uslovima, za pravdom i poštenjem. Slobodno možemo reći da ovi zahtjevi potvrđuju želju građana BiH da što prije postanu dio Evropske unije”, ocijenila je Fajon.

Izvor: klix.ba

Portal Analitika