Društvo

BAR: Uklonjeni borovi koji su pali na kuću Burića

1102borovi
E
kipe barske Službe zaštite i spašavanja i JP Komunalne djelatnosti danas su, nakon mnogo muke, uklonili tri stabla bora koja su juče u naselju Zeleni pojas pored Šušanja usljed aktiviranja klizišta pala na krov kuće Tomaša i Nade Burić.

BAR: Uklonjeni borovi koji su pali na kuću Burića
Portal AnalitikaIzvor

„Morali smo raditi biti i polako raditi kako ne bi oštetili objekat, a i da ne bi životi radnika bili ugroženi. Dio ulice koja je ruinirana i dalje je van funkcije, a saobraćaj je zabranjen, i tako će biti dok se ne urade potporni zidovi“ – istakao je načelnik Službe zaštite i spašavanja Velizar Čađenović.

Služba komunalne policije Opštine Bar je konstatovala da je u naselju Zeleni pojas, usljed obilnih padavina, došlo do aktiviranja i odronjavanja puta koji se vodi kao katastarska parcela br. 833/29 K.O. Šušanj. Predmetni put nije upisan kao vlasništvo Opštine Bar, već se radi o putu koji je formiran između katarskih parcela od strane fizičkih lica, pa Opština Bar, odnosno Agencija za investiciju i imovine, nije nadležna za preduzimanje bilo kakvih mjera i radnji.

“Napad višespratnicama” i nelegalna gradnja počeli su na ovom području 1999, a prvo klizanje terena i  kretanje  kuća crnogorski mediji zabilježili su još 2002. godine. Umjesto da se Zeleni pojas, sklon klizanju tla, radi čega su i zasađeni veliki borovi koji su bili zaštitni znak Šušanja, izuzme od napada gradnje, urbanizacija je nastavljena još jačim tempom, a borovi posječeni, tako da sada u tom arealu ima nekoliko stotina kuća.

Ž. MILOVIĆ

Portal Analitika