Kultura

Filmovi Vukčevića, Dragojevića i Salatića na Berlinalu

1102marksaie
F
ilmovi „Dječaci iz ulice Marksa i Engelsa“ Nikole Vukčevića, „Atomski s desna“ Srđana Dragojevića i „Porijeklo svijeta“ Ivana Salatića neki su od projekata crnogorske kinematografije koji će biti predstavljeni na Berlinalu, saopšteno je Portalu Analitika iz Ministarstva kulture.

Filmovi Vukčevića, Dragojevića i Salatića na Berlinalu
Portal AnalitikaIzvor

Biće to prvo prikaziavnje naših kinematografskih produkcija i koprodukcija na Međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu, koji se održava od 6. do 16. februara.

Kako je saopšteno iz Ministarstva kulture, aktuelni filmski projekti u svim fazama realizacije, crnogorski festivali i forumi, lokacije koje bi stranim producentima mogle biti interesantne za snimanje, te specifičnosti crnogorske kulture i istorije biće predstavljeni u okviru Evropske filmske berze (European Film Market) i Koprodukcijske berze Berlinala (Berlinale Co-Production Market). Publika u glavnom gradu Njemačke imaće prilike da se upozna sa filmom Nikole Vukčevića „Dječaci iz ulice Marksa i Engelsa“, zatim crnogorsko-srbijanskom koprodukcijom „Atomski s desna“ Srđana Dragojevića, i kratkim filmom „Porijeklo svijeta“ Ivana Salatića, kao i drugim projektima koji će biti realizovani u ovoj godini.

- Osim kroz promotivne materijale, trejlere, javne projekcije, sastanke, inicijalne prezentacije, aktivnosti crnogorskog kinematografskog sektora biće predstavljene u katalozima Montenegrin cinema i Filming in Montenegro. Tokom Boravka u Berlinu, crnogorski filmski djelatnici razgovaraće sa predstavnicima Evropske filmske akademije, Evropske filmske berze, Evropske filmske promocije i drugim relevantim svjetskim institucijama i organizacijama o modelima buduće saradnje. Predstavljanje projekata domaće kinematografije realizuje producentska kuća Ja@TeeVee, u saradnji sa  Artikulacijom i Cut Up-om, a na osnovu podrške Ministarstva kulture obezbijeđene na javnom konkursu u 2014. godini – ističe se u saopštenju.

Portal Analitika