Abiznis

Za brodogradilište u Bijeloj zainteresovani Holanđani i Italijani

bijela
H
olandska kompanija Damen i italijanska Fincantieri zainteresovane su za kupovinu Jadranskog brodogradilišta u Bijeloj, pišu Vijesti.

Za brodogradilište u Bijeloj zainteresovani Holanđani i Italijani
Portal AnalitikaIzvor

Te dvije kompanije za sada su dostavile dokumentaciju kojom se dokazuje ispunjenost kvalifikacionih kriterijuma za učešće na javnom pozivu, potvrđeno je u Tenderskoj komisiji.

Rok za podnošenje dokumentacije za pretkvalifikciono učešće za kupovinu većinskog državnog paketa akcija Brodogradilišta ističe u ponedjeljak. Tada će se znati koje su kompanije stekle uslov da učestvuju na tenderu.

Zainteresovane kompanije će ponude moći da dostavljaju do 15. aprila.

Tokom prošle godine spominjano je da bi kanadski biznismen Piter Munk, vlasnik tivatskog Porto Montenegra, mogao sa Damenom da učestvuje u privatizaciji Brodogradilišta. Tada do saradnje nije došlo jer nije objavljen tender.

Predstavnici Damena, u okviru kojeg posluje 38 brodogradilišta širom svijeta, nekoliko puta obilazili brodogradilište u Bijeloj.

»Iako smo velika međunarodna grupacija koja posluje u 120 država svijeta, i dalje smo kompanija u porodičnom vlasništvu sa velikim respektom prema pomorskoj baštini i tradicionalnim porodičnim vri- jednostima koje su nam prioritet”, navodi se na sajtu Damena.

Na sajtu kompanije Fincantieri, koja je pod kontrolom Fintecne u vlasništvu italijanskog Ministarstva ekonomije, piše da je svjetski lider u izgradnji kruzera, velikih feri brodova i megajahti. Bave se takođe i gradnjom trgovačkih brodova, vojnih brodova i podmornica, zatim naftnih platformi i ostalih plovnih jedinica koje su potrebne u naftnoj industriji.

Spominjalo se da su i oni u krizi zbog situacije na tržištu brodogradnje. Italijanska Fincantieri, sa sjedištem u Trstu, postoji od 1959. godine.

 

Portal Analitika