Društvo

KEKOVIĆ: Ako zakaže socijalni dijalog biće protesta

1102srdjakekovicok
O
rganizovanje masovnih protesta zavisi isključivo od aktuelnog trenutka, tj. socio-ekonomske politike Vlade i naše mogućnosti da kroz institucionalni socijalni dijalog zaštitimo interese članstva, izjavio je Portalu Analitika predsjednik Unije slobodnih sindikata Crne Gore (USSCG) Srđa Keković.

KEKOVIĆ: Ako zakaže socijalni dijalog biće protesta
Portal AnalitikaIzvor

- USSCG je u više navrata pokazala da je uvijek spremna da koristi javne proteste kao krajnje demokratsko sredstvo izražavanja neslaganja sa vladinom politikom i lobiranja javnosti i parlamentarne većine za svoje opravdane stavove. Nema razloga da tako ne bude i u budućnosti, a da li će i kada protesta biti, zavisiće od aktuelne situacije i većinskog raspoloženja našeg članstva. Konačno, zadnji takav protest organizovali smo povodom usvajanja izmjena Zakona o uvođenju dodatnog poreza na dohodak fizičkih lica krajem januara prošle godine, kada smo uspjeli da izdejstvujemo značajno poboljšanje početnog vladinog predloga u korist naših članova i građana- istakao je Keković.

On je ocijenio da su dešavanja u BiH direktna posledica sve većeg usložnjavanja ekonomsko-socijalnog položaja zaposlenih i građana, kao i narastajućeg siromaštva.

-Situacija je identična u zemljama našeg regiona. U procesu dvodecenijske tranzicije i privatizacija, te globalne finansijske i ekonomske krize, stvorili smo elitu od šačice bogataša, a osiromašili većinu građana i izgubili srednji sloj, na kojem počiva socijalna stabilnost svakog društva. Taj jaz je iz dana u dan sve veći. U vezi sa tim, USSCG već godinama upozorava odgovorne u Crnoj Gori da su socijalne tenzije narasle i da mogu da eskaliraju ukoliko se ekonomska politika ne usmjeri u pravcu stvaranja benefita za građane i zaposlene. U takvom ambijentu svaka neodmjerena mjera ekonomske politike može da bude "okidač" socijalnih buntova, bez obzira ko će ih predvoditi, građani, sindikati ili neke druge organizacije- zaključio je Keković.

Portal Analitika