Abiznis

Nastavak rasta evropske valute

112er
E
uro je nastavio da raste u odnosu na američki dolar tokom prilično mirnog trgovanja u ponedjeljak.

Nastavak rasta evropske valute
Portal AnalitikaIzvor

Investitori su izbjegavali da ulažu u američku valutu zbog opreza nakon lošijih od očekivanih rezultata zaposlenosti van poljoprivrede u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), koji su objavljeni pred kraj prošle sedmice, navodi se u izvještaju Fxlidera.

Euro je pod pritiskom zbog odluke Ustavnog suda u Njemačkoj da postoji mogućnost da je Evropska centralna banka (ECB) prekoračila mandat programom kupovine obveznica i predala taj slučaj Evropskom sudu.

Danas se ne očekuju značajniji fundamenti u zoni eura, a jedini značajniji događaj u SAD je govor predsjednika američke centralne banke (FED), Janet Yellen.

Euro je tokom azijskog trgovanja porastao 0,1 odsto. Britanska funta je tokom azijskog trgovanja oscilirala u odnosu na američki dolar. Investitori su oprezni pred govor Yellen, a funta se i pored toga kreće u blizini najvišeg nivoa u posljednjih sedmicu.

Cijena zlata je prekinula rast tokom azijskog trgovanja uprkos vijestima da je u Kini porasla potražnja. Kina je pored Indije najveći kupac tog plemenitog metala, čija je cijena tokom azijskog trgovanja pala 0,2 odsto.

Cijena sirove nafte je nakon dostizanja najvišeg nivoa u posljednjih sedam sedmica ušla u konsolidaciju. I tokom azijskog trgovanja cijena se nije mnogo menjala.

Hladno vrijeme u SAD-u i dalje održava potražnju za lož uljem, čime je povećana zabrinutost da su zalihe tog naftinog derivate pale ispod očekivanja. Tokom azijskog trgovanja cijena sirove nafte pala je 0,04 odsto.

 

(MINA-BUSINESS)

Portal Analitika