Društvo

Upozorenje građanima: Na strane i nepoznate pozive i poruke ne odgovarajte

112mobil
C
rnogorski građani ovih dana ali i ranije putem mobilnih telefona dobijali su pozive iz inostranstva ili poruke u kojima se uglavnom na engleskom jeziku navodi da je korisnik baš tog broja dobitnik vrijedne novčane nagrade.

Upozorenje građanima: Na strane i nepoznate pozive i poruke ne odgovarajte
Portal AnalitikaIzvor

Predstavnici crnogorskih mobilnih operatera upozoravaju građane da je riječ o prevarama, te da na poruke i pozive ne treba da odgovaraju, pišu Dnevne novine.

"Najčešće je riječ o SMS-ovima koji stižu sa nepoznatih brojeva, a u kojima se korisnici obavještavaju o navodnom dobitku na lutriji i slično. Još jednom molimo korisnike da ne odgovaraju na takve, lažne poruke, jer u suprotnom rizikuju da postanu žrtva prevare i dobiju uvećan telefonski račun", saopšteno je iz Služba za korporativnu komunikaciju Crnogorkog Telekoma.

Međutim, osim poruka građanima se nerijetko ucrtva propušteni poziv.

"Savjetujemo naše korisnike da obrate pažnju ukoliko nemaju nikog u inostranstvu ili ukoliko im se broj čini čudnim, te da nikako ne odgovaraju jer to može uvećati njihov račun. Takođe napominjemo da je ovu situaciju nemoguće preduprijediti", kazala je za Dnevne novine PR menadžer kompanije M:tel Ana Martinović.

Ona dodaje da se toj kompaniji do sada javio samo jedan korisnik koji je imao ovakav poziv.

Crnogorski operateri susretali su se i ranije sa ovom pojavom.

"Skorije nijesmo imali žalbi od strane korisnika. Kako su se ovakve situacije dešavale, korisnike smo o svim promotivnim aktivnostima obavještvali putem našeg veb sajta. Propušteni pozivi sa brojeva npr. +88 ili +44 su takozvani Spam pozivi", kazala j e Adrij ana Husić iz Telenora.

Iz sva tri mobilna operatera savjetovali su na oprez i pozvali građane da se pažljivo informišu koristeći zvanične sajtove i korisničke servise kompanija kod kojih imaju broj.

Izvor: Dnevne novine

Portal Analitika