Društvo

Napredak u oblasti stambenog zbrinjavanja raseljenih

112kon
U
oblasti stambenog zbrinjavanja raseljenih osoba, pružanja pomoći u pribavljanju dokumentacije i u ostvarivanju prava na dobrovoljni povratak, postignut je napredak, zaključeno je na sjednici Koordinacionog odbora za praćenje primjene sprovođenja Strategije za trajno rješavanje pitanja raseljenih i interno raseljenih.

Napredak u oblasti stambenog zbrinjavanja raseljenih
Portal AnalitikaIzvor

Kako je saopšteno iz Ministarstva rada i socijalnog staranja, na sjednici Koordinacionog odbora, jednoglasno je usvojen Izvještaj o realizaciji mjera iz Akcionog plana za primjenu Strategije za trajna rješenja pitanja koja se tiču raseljenih i interno raseljenih u Crnoj Gori, sa posebnim osvrtom na područje Konika za period oktobar-decembar prošle godine.

“Na sjednici je zaključeno da se postigao napredak u oblasti stambenog zbrinjavanja raseljenih osoba, pruzanja pomoći u pribavljanju dokumentacije, pružanja pomoći u ostvarivanju prava na dobrovoljni povratak, rješavanju pravnog statusa, kao i u pogledu nakandnog upisa u knjige rodjenih djece koja su rodjena van zdravstvenioh ustanova, kojih je u prošloj godini bilo 150”, kaže se u saopštenju Ministarstva.

Prema njihovim riječima, sve aktivnosti iz Akcionog planom koje su imale vremenski rok su blagovremeno realizovane u toku prošle godine, dok se aktvnosti koje su predviđene kao kontinuirane, kako su naveli, sprovode planiranom dinamikom.

“Kroz Regionalni stambeni program oko 12 miliona EUR je odobreno za rješavanje stambenih pitanja raseljenih i interno raseljenih osoba, pa je za mart planirano raspisivanje tender za izgradnju stambenog objekta u Nikšiću”, najavili su iz Ministarstva.

Oni su kazali da će, u okviru IPA projekta, čija vrijednost je 1,7 milona EUR, biti izgrađeni objekti u Podgorici, a u toku priprema tenderske dokumentacije.

“U prošloj godini za osobe koje su se nalaze u ustanovma socijalne zaštite su pribavljena dokumenta iz države porijekla, a u toku je postupak rješavanja njihovog statusa u Crnoj Gori”, saopštili su iz Ministarstva.

Oni su naveli da je dobar rezultat postignut i sprovođenjem informativne kampanje, koja je sprovedena u svim opštinama po više puta tokom prošle godine, a pripremljen je plan aktivnosti na terenu za ovu godinu.

“Kada je u pitanju dobrovoljni povratak tokom prošle godine deset porodica je ostvarilo pravo na povratak, od čega njih devet na Kosovo i jedna u Srbiju”, naveli su iz Ministarstva.

U realizaciji Akcionog plana punu pordšku državne institucije Crne Gore imaju od Evropske komisije, UNHCR-a, Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Podgorici i Crvenog krsta.

(MINA)

Portal Analitika