Društvo

Njemački ovčar: Inteligentan i pouzdan pas koji voli izazove

1002nemacki-ovcar
N
jemački ovčar je prema kinološkim standardima pas srednje veličine mišičavog tijela, koje je, zavisno od tipa, prekriveno kratkom ili dugom oštrom dlakom. Mogu biti jednobojni, ali su na našim prostorima najčešće prisutni njemački ovčari crne boje sa smeđim, žutim i sivo bijelim oznakama. Prosječno žive 13 godina.

Njemački ovčar: Inteligentan i pouzdan pas koji voli izazove
Portal AnalitikaIzvor


Pas koji voli da radi

Njemački ovčar je, zahvaljujući svojoj inteligenciji, sposoban da se prilagodi različitim ulogama odnosno zadacima koje vlasnik pred njega stavi.



Kao i tokom istorije, tako i danas, njemački ovčari se drže kao "obični" kućni ljubimci, a koriste se i za takmičenje u različitim sportskim disciplinama. Poznati su psi čuvari, ali i tragači koje koriste vojske i policije širom svijeta.



Zaštitničkim karakterom, snagom, izdržljivošću i njuhom pomogli su u spašavanju mnogih ljudskih života.



Za koga (ni)je njemački ovčar?

Zbog svoje univerzalnosti postali su jedna od najpopularnijih pasmina na svijetu, ali i tipičan primjer šta se događa kada pas dođe u ruke pogrešnog vlasnika, u konkretnom slučaju vlasnika koji nema vremena, a često niti znanja da se posvetiti radu s ovom tipično radnom pasminom.



Govori o tome podatak da se njemački ovčari, kao jedna od najpopularnijih pasmina u SAD -u, istovremeno nalaze na trećem mjestu liste pasa koji su u SAD-u ubili najviše ljudi.



Uzgajivači i stručnjaci za ponašanje pasa često ističu da će vlasnik koji ima iskustva sa psima ranom socijalizacijom, strpljivim radom, upornošću i dosljednošću od njemačkog ovčara stvoriti stabilnog psa koji će se odlično slagati s drugim psima, ali i drugim životinjama, te djecom. Neiskusan vlasnik, koji zanemari psa i ne omogući mu sve navedeno, imaće puno problema sa svojim ljubimcem.



Riječ je o snažnom psu punom energije koji obožava da radi i uči. Budući da je riječ o mišićavom psu punom energije, a uz to izuzetno inteligentnom, svaki dan uz vrijeme za igru i maženje treba mu omogućiti treninge snage, ali i osmišljavanje različitih zadataka kojima će pas vježbati svoju inteligenciju.



Njemački ovčari vole izazove, a na vlasnicima je da im ih omoguće.



Održavanje psa

Preporučuje se držanje u kući s mogućnošću korištenja dvorišta, ali jednako dobro će se prilagoditi životu u stanu.



Održavanje dlake nije komplikovano, ali stručnjaci preporučuju svakodnevno četkanje i povremeno uklanjanje mrtve poddlake.

foto: www.sodalive.ba

Portal Analitika