Region

Demonstranti se razilaze, Nikšić odbio da podnese ostavku

1002vladabih
D
emonstranti u Sarajevu se polako razilaze, nakon što je Vlada FBiH odbila da do 19 sati ispuni njihove zahtjeve. Premijer Vlade FBiH Nermin Nikšić je rekao da bi "bilo neodgovorno da on da ostavku i da ne može neko sa ulice da dođe i preuzme vlast". Saobraćaj je ponovo uspostavljen, pošto je došlo do incidenta sa vozačem "hamera".

Demonstranti se razilaze, Nikšić odbio da podnese ostavku
Portal AnalitikaIzvor


Kako prenosi "Dnevni avaz", radi se o

Dževadu Topiću Topi

, članu SDU, koji je, piše list, naredbu da teroriše demonstrante dobio od

Izetbegovića

.



Topić je negirao da je udario demonstrante, a u izjavi za "Avaz" je kazao da je pokušao da "prođe ulicom, ali da su ga demonstranti napali". Požalio se da su građani koji su učestvovali na protestima počeli da mu razbijaju automobil!



Topić je, navodi "Dnevni avaz", u ratu bio blizak članu Predsjedništva BiH i zameniku predsednika SDA

Bakiru Izetbegovuću

.



Nešto ranije, dva neregistrovana automobila prošla su kroz masu demonstranata, a pošto policija ni na to nije reagovala, demonstranti su žardinjerama blokirali put.



Nermin Nikšić

i

Živko Budimir

su se obratili okupljenim novinarima ispred zgrade bosanske Vlade. Oni su potvrdili ono što su ranije rekli demonstranti.

Nikšić

je rekao da bi "bilo neodgovorno da on da ostavku i da ne može neko sa ulice da dođe i preuzme vlast". Kaže kako se to mora uraditi u institucijama sistema i treba što prije izmijeniti izborni zakon kako bi bilo omogućeno održavanje vanrednih izbora.



Ujutru će predlog ovih izmjena biti upućen u parlamentarnu proceduru u Parlamentarnu skupštinu BiH, naveli su oni.



foto: Dnevni avaz

 

Portal Analitika