Abiznis

Inženjeri Boksita se protive predlogu Ministarstva rada

boksiti
U
druženje inženjera nikšićkih Rudnika boksita protivi se namjeri Ministarstva rada i socijalnog staranja da neisplaćene poreze i doprinose na plate zaposlenih u tom preduzeću od juna 2009. godine obračunaju po koeficijentima minimalne zarade.

Inženjeri Boksita se protive predlogu Ministarstva rada
Portal AnalitikaIzvor

Član Udruženja, Radivoje Knežević, kazao je da su zarade bez uplaćenih poreza i doprinosa isplaćene radnicima do decembra 2012. godine uz odobrenje Ministarstva rada i socijalnog staranja.

"Primanja u tom periodu u Boksitima nijesu bila minimalna i zato bi takvom odlukom Ministarstvo rada maksimalno oštetilo sve zaposlene, na šta nećemo pristati", rekao je Knežević na konferenciji za novinare.

On smatra da su radnici dovoljno oštećeni što od decembra 2012. godine do uvođenja stečaja, 19. novembra, nijesu primali plate, a Boksiti dovedeni do bankrota, koji bi uskoro mogao biti uveden.

Knežević je podsjetio da su Boksiti prije dolaska strateških partnera 2005. godine bili jedno od boljih preduzeća u Crnoj Gori, čije su zalihe rude činile 67 odsto u bivšoj Jugoslaviji. Riječ je, kako tvrdi, o najboljem boksitu za čiju eksploataciju nijesu potrebna velika ulaganja.

»Boksiti su, za šest godina pod upravom ruskog partnera, ostali bez kapitala, koji se procjenjivao na 100 miliona EUR. Da niko ništa nije radio i da je za plate u prosjeku isplaćivano neto 650 EUR, proizvedeni gubitak od 138 miliona bio bi manji za 60 miliona EUR«, saopštio je Knežević.

On je dodao sistem poslovanja, kakov je bio u vrijeme dok je Boksitima upravljala Centralnoevropska aluminijumska kompanija (CEAC), ne poznaje svjetska ekonomija, jer su planirani dobici pretvarani u gubitke.

Predsjednik Udruženja, Ilija Miljanić, smatra da je gubitak Boksita »naduvan«, a da je predlog Ministarstva rada o obračunu poreza i doprinosa »pljačka« preostalih radnika u preduzeću.

On je naveo da bi radnici Boksita trebalo da budu zbrinuti po istim uslovima kao i zaposleni u Kombinatu aluminijuma (KAP), jer je riječ o istom reprolancu.

Inženjer Branislav Dačević kazao je da su Boksiti bez krivice radnika dovedeni do situacije u kojoj se može proglasiti programirani bankrot.

»Ima rješenja za izlaz iz teške situacije, poput namirenja potraživanja iz stečene imovinske dobiti«, saopštio je Dačević.

On je dodao da i u postojećim okolnostima vlada veliko interesovanje za prodaju nikšićke rude od čega bi se mogla stvoriti dodatna vrijednost iz koje se mogu isplatiti potraživanja radnika i riješiti eventualni višak zaposlenih.

Stečaj u Boksitima, u kojima radi 313 radnika, uveden je 19. novembra na zahtjev Crnogorske komercijalne banke, dok je prvo ispitno ročište u Privrednom sudu zakazano za petak. (Mina business)

 

Portal Analitika