Društvo

Dvorski trg: Predstavljena nova turistička signalizacija

1002cttt
N
a Dvorskom trgu na Cetinju danas je predstavljena nova turistička signalizacija, koja je rezultat saradnje Prijestonice Cetinje i kompanije „GateBizz Comunications“.

Dvorski trg: Predstavljena nova turistička signalizacija
Portal AnalitikaIzvor

Riječ je o najsavremenijoj turističkoj signalizaciji u Crnoj Gori, koja uz informativne table, sadrži i QR kodove, zahvaljujući kojima će građani i posjetioci biti u prilici da u svakom momentu istraže turističke lokalitete i nađu najsvježije aktuelnosti iz crnogorske Prijestonice.

Današnjem događaju, tokom kojeg je upriličena i prezentacija aplikacije „Cetinje Smart Signalization“, prisustvovali su brojni gosti, među kojima i ministar turizma i održivog razvoja u Vladi Crne Gore Branimir Gvozdenović i gradonačelnik Grada Gaziantepa, Republika Turska dr Asim Gizelbej.

Govoreći o novoj turističkoj signalizaciji, gradonačelnik Prijestonice Cetinje Aleksandar Bogdanović istakao je kako je riječ o inovativnom servisu na domaćem tržištu.

foto10024

- Kada smo u minulom vremenu razmišljali o mogućnosti izrade nove turističke signalizacije, željeli smo da ona posjetiocima našeg grada pruži što više informacija, ali i da istovremeno u što većoj mjeri bude praktična za korišćenje. I otud, sasvim je logično bilo da se, kroz partnerstvo sa kompanijom „GateBizz Comunications“, okrenemo novim formama, već zastupljenim na zapadnom tržištu. Nova signalizacija na Cetinju predstavljaće svojevrstan primjer kako na dobar način iskoristiti i upotrijebiti dostignuća savremene tehnologije u svrhu turizma. Jer, uz opšte informacije, koje su dostupne na tablama, nova turistička signalizacija opremljena je i QR kodovima, zahvaljujući kojima svi posjetioci, putem svojih uređaja, na jednostavan način mogu dobiti detaljnije podatke o lokacijama koje žele posjetiti - rekao je gradonačelnik Bogdanović.

On je iskazao zadovoljstvo saradnjom sa kompanijom „GateBizz Comunications“, koju je na današnjem događaju predstavila Jelena Bjelovuk.

- Korišćenjem aplikacije savremene signalizacije, budući turisti će imati sve neophodne informacije i moći će efikasnije da upravljaju svojim vremenom tokom odmora. Ovaj trend svojom atraktivnošću privlači brojne gradove koji žele da se promovišu, kako u turističkom tako i u ostalim aspektima. Građani i turisti od sada imaju pogodnost da raspolažu najsvježijim informacijama i da uvijek dobiju tačan put do željene lokacije. S druge strane, gradovi dobijaju bolji estetski izgled kao i veći finansijski prihod – rekla je Bjelovuk.

Ispred crnogorskog predstavništva kompanije „GateBizz Comunications“ prisutnima se obratio Marko Nišavić, koji je upriličio i prezentaciju aplikacije „Cetinje Smart Signalization“.

foto10025

- Vjerovatno se pitate zašto smo se opredijelili za ovo tržište i zašto smo odlučili da počnemo od Cetinja. Prije same realizacije, naš tim je radio istraživanje tržišta Crne Gore i došao do statistika koje govore da od 2008. godine turističke posjete iz godine u godinu progresivno rastu. S obzirom da Crna Gora predstavlja pravi izazov zbog specifičnog geografskog položaja, turistički atraktivnih destinacija kao i zbog istorije koja je za sobom ostavila tragove u vidu mnogobrojnih muzeja i znamenitosti, opredijelili smo se da naš projekat implementiramo na teritoriji Crne Gore. Budući da je grad Cetinje - Prijestonica i kulturni, istorijski i duhovni centar Crne Gore, čast nam je bila da sa realizacijom počnemo odavde - rekao je on.

Priliku da, putem QR koda instaliranog na tabli na Dvorskom trgu, prvi instalira i isproba aplikaciju „Cetinje Smart Signalization“ imao je ministar održivog razvoja i turizma u Vladi Crne Gore Branimir Gvozdenović.

Turistička signalizacija na Cetinju prvi je projekat ove vrste u Crnoj Gori, a realizovan je kao promotivna donacija pomenute kompanije.

Stubovi su napravljeni od konstrukcionog čelika sa aluminijskim postamentom i ukrasnim aluminijskim grivnama. Table su različitih dimenzija, a izrađene su od kvalitetnog podsinkovanog čelika. Posebna površinska zaštita postignuta je plastifikacijom svake table. Natpisi na tablama su izgrađeni od najkvalitetnije uvozne folije, a svaki natpis je posebno plastificiran specijalnom folijom koja spriječava izbljeđivanje slova djelovanjem UV zraka i posebno štiti svaki natpis atmosferskih uticaja.

cetinje.me

 

Portal Analitika