Društvo

Produžena licenca za platformu za mjerenje kvaliteta internet konekcije

1002test
A
gencija za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost  je u 2013. godini instalirala i pustila u rad platformu za mjerenje kvaliteta internet konekcije. Produženje licence za ovu platformu izvršeno je početkom februara 2014.

Produžena licenca za platformu za mjerenje kvaliteta internet konekcije
Portal AnalitikaIzvor

Platforma  omogućava da korisnik sam izvrši mjerenje kvaliteta internet konekcije. Na taj način korisnici mogu da dobiju sve potrebne informacije o kvalitetu usluge pristupa Internetu koju koriste i da taj kvalitet uporede sa kvalitetom usluge iz pretplatničkog ugovora.

-Mjerna platforma je bazirana na proizvodu „Line Quality Test“ kompanije Ookla. Ovakvo rješenje za mjerenje brzine internet konekcije se koristi i prilikom mjerenja putem popularnog sajta www.speedtest.net. Testni server je instaliran u Podgorici u mreži Crnogorskog Telekoma i preko nje je povezan sa Internetom. Zbog toga će rezultati mjerenja biti najmjerodavniji za korisnike Crnogorskog Telekoma, dok će rezultati mjerenja koje izvrše korisnici ostalih operatora zavisiti od toga kako su ti operatori povezani sa mrežom Crnogorskog Telekoma- navodi se u saopštenju Agencije za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost.

Mjerna platforma je dostupna na adresi

izmjeribrzinu.ekip.me

ili preko veb strane Agencije za elektronske komunikacije poštansku djelatnost

www.ekip.me

na kojoj se nalazi slika ,,IZMJERI BRZINU INTERNETA”. Broj mjerenja nije ograničen. Prije početka mjerenja korisnik unosi svoju adresu, naziv operatora i naziv paketa koji koristi. Da bi rezultati mjerenja bilo što tačniji, potrebno je da računar sa kojeg se vrši mjerenje bude povezan putem kabla na modem, da za vrijeme mjerenja samo računar sa kojeg se vrši mjerenje koristi Internet konekciju, kao i da se za vrijeme mjerenja ne koriste druge aplikacije koje koriste Internet konekciju

Portal Analitika