Društvo

AMFILOHIJE: Srbi u Crnoj Gori ne mogu da izgube

amfi
M
itropolit crnogorsko-primorski Amfilohije poručio je da Srbi u Crnoj Gori mogu da budu u krizi i da se zbune, ali ne mogu da izgube, iako se, kako je kazao, u državi pokušava stvoriti novi jezik i neki novi čovjek–hibrid.

AMFILOHIJE: Srbi u Crnoj Gori ne mogu da izgube
Portal AnalitikaIzvor

„Stvara se dukljansko-montenegrijski čovjek koji nikada, čak ni u komunističko doba nije postojao. To je neki hibrid koji je tu sada realnost, nastao iz raznih komponenti o čemu treba da se priča“, rekao je Amfilohije u izjavi za agenciju „Srna“, i poručio da je to ono protiv čega se kao hrišćanin buni.

On je rekao da se vlast u Crnoj Gori, oblikovala pod novim kalupom.

„Sadašnja vlast u Crnoj Gori je nastavak prethodne vlasti. To su ljudi koji su izašli iz ‘Brozovog šinjela’ i koji su zadojeni onim što je naš književnik Miodrag Bulatović rekao ‘brozomorom’, samo što to mijenja svoje forme. Tada je to bilo usmjereno na ‘zlatno tele’ boljševičko u Moskvi, a sada je to ‘zlatno tele’ u Briselu“, istakao je mitropolit Amfilohije.

Prema njegovim riječima, oni koji su se do juče klanjali tom „zlatnom teletu“ boljševičkom, sada su se usmjerili na drugu stranu – vraćajući, navodno, neku vrstu identiteta Crne Gore.

„Ali ne vraćajući se onoj Crnoj Gori kakva je bila na vrhuncu istorijskog postojanja za vrijeme kralja Nikole, nego stvaraju jednu drugu po svom liku u svim oblastima života“, rekao je Amfilohije.

On smatra da se sadašnja Crna Gora oblikuje kalupom plemenskim, ideološkim, partijskim, dukljanskim, briselskim i globalističkim, dodajući da to nije Crna Gora njegovog oca i majke, ni ona koja ga je rodila.

„Zbog svega toga što se dešava, imam pravo da se pobunim, ali ne samo sebe radi, nego i radi Crne Gore“, poručio je Amfilohije. (Portal RTCG)

 

Portal Analitika