Zanimljivosti

Deset jednostavnih načina da smanjite unos kalorija

0411metabolizam
N
ajpouzdaniji način za mršavljenje je da sagorite više kalorija nego što unesete. Potrebno je da vježbate i da jedete manje. Ali svako ko je držao dijetu zna da nije uvijek lako „jesti manje“. Srećom, postoje trikovi koji će vam pomoći da uživate u hrani, a da unesete manje kalorija.

Deset jednostavnih načina da smanjite unos kalorija
Portal AnalitikaIzvor

1) OGRANIČITE SE

Kada vam se jede čips ili neka druga grickalica, nemojte samo da zgrabite kesu i pojedete sve u njoj. Naspite čips u malu činijicu i zadržite se na njoj. Na taj način ćete tačno znati koliko ste pojeli, a ono što je ostalo u kesi možete dati nekom drugom ili pojesti neki drugi put.

2) DOPUSTITE PRIBORU ZA RUČAVANJE DA SE ODMORI

Danima kada ste zatrpani obavezama jedva stižete da jedete, pa zato jedete na brzinu i često se dešava da se prejedete, jer je mozgu potrebno malo vremena da shvati da ste siti.

Između zalogaja spustite viljušku i nož na sto i polako žvaćite. Obraćajte pažnju na ono što vam sopstveno tijelo govori.

3) JEDITE PRIJE NEGO ŠTO KRENETE

Ako idete na žurku ili u restoran gdje ćete doći u iskušenje da se prejedete, pojedite nešto prije nego što krenete tamo. Na taj način nećete biti halapljivi kada pred vas stave meni i odnesu vam ono što ste naručili, nego ćete biti racionalniji.

4) VIŠE MALIH OBROKA

Poznato je da šest manjih obroka može da pomogne u regulaciji krvnog pritiska i obuzdavanju gladi. Neki ljudi preferiraju ovaj metod, dok drugi vole da se drže tri obroka. Eksperimentišite kako biste vidjeli šta funkcioniše kod vas.

5) NE DAJTE DA VAS OMETAJU

Jedna novija studija je otkrila da što više vremena provodite pred televizijom, više nezdrave hrane jedete i prije ćete se prejesti. Dok jedete, nemojte gledati televiziju, a izbjegavajte i telefon i kompjuter. Tako ćete znati koliko tačno ste pojeli.

6) PIJTE VODU

Veoma je lako da se pomiješa glad i žeđ, pa se trudite da pijete dovoljno vode. Ako mislite da niste stvarno gladni, prvo popijte čašu vode i sačekajte nekoliko minuta.

Ako ste bili žedni, bićete uskoro mirni. Takođe, otkriveno je i da ako pijete vode neposredno prije obroka, možete jesti manje.

7) SLUŠAJTE SVOJ STOMAK

Lako je da se raspored obroka podesi prema satu, ali to zapravo znači da ponekad jedete i kada niste gladni.

Zbog toga što smo navikli da jedemo u određeno vrijeme, često ne znamo da odredimo kada smo zaista gladni. Umjesto da pratite sat, poslušajte svoj stomak.

8) NE MORATE SVE ODMAH DA POJEDETE

Ne morate da pojedete sve što vam je u tanjiru. Čim budete siti, stanite. Ono što vam ostane, ostavite za kasnije i dovršite kad opet ogladnite.

9) DALEKO OD OČIJU, DALEKO OD USTA

Ako hranu držite na vidnom mjestu, naročito onu koja je primamljiva, pod većim ste iskušenjem da je pojedete. Sklonite sve što vas dovodi u iskušenje na najvišu policu. Lakše ćete izbjeći iskušenje ako ne gledate u njega.

10) JEDITE IZ MANJIH TANJIRA

Obim tanjira povećavao se iz godine u godinu,a samim tim i obim struka. Ako jedete iz većeg tanjira, najvjerovatnije ćete više i da pojedete. Jedite iz manjeg tanjira kako biste prevarili svoje oči i mozak.

izvor: zenablic.rs

Portal Analitika