Abiznis

Ambasador Austrije: Uložili smo preko trista miliona eura u Crnu Goru

0902ambasador
S
a preko 300 miliona eura direktnih investicija, Austrija spada u najveće investitore u nezavisnoj Crnoj Gori. „Austrijsko prisustvo je najjače u bankarskom i osiguravajućem sektoru, kao i u građevinarstvu. Ipak, nesumnjivje štetni efekat krize na bilateralne ekonomske odnose“, rekao je u intervjuu Pobjedi ambasador Austrije u Crnoj Gori Johan Frelih.

Ambasador Austrije: Uložili smo preko trista miliona eura u Crnu Goru
Portal AnalitikaIzvor

On je istakao da je više razloga uticalo na trenutno smanjenje interesovanja austrijskih investitora.

„U sadašnjoj situaciji je otežano obezbjeđivanje finansiranja, te su neki od investitora doživjeli loše iskustvo. Pravna sigurnost je preduslov za bolju investicionu klimu i bezbjednost kapitala. Pred Crnom Gorom u ovoj oblasti stoje posebni izazovi“, poručio je austrijski ambasador.

Prema njegovim riječima odnosi između Crne Gore i Austrije odlični.

„Program bilateralnih posjeta je veoma bogat. Austrija spada u najveće investitore u Crnoj Gori, gdje trenutno posluje 40 austrijskih preduzeća. Najveći razvojni potencijal vidim u oblastima ekonomije i turizma“, istakao je on.

Komentarišući evropske integracije Crne Gore, ambasador Frelih kaže da je Austrija uvijek sa ubjeđenjem podržavala evropski put Crne Gore, i to će činiti i u budućnosti.

On je naglasio da je sprovođenje ustavnih reformi u pravosuđu predstavljalo jedan veoma težak politički korak, od presudne važnosti za budućnost države.

„Rad sudova je postao transparentniji, a broj nezaključenih sudskih slučajeva je uspješno smanjen. Ipak, ostalo je puno posla u budućnosti“, zaključio je dr Frelih za Pobjedu.

Portal Analitika