Društvo

EKOLOŠKE NVO: Zabraniti lovstvo na dvije godine

0702grinhoumok
N
evladine organizacije (NVO) koje se bave zaštitom životne sredine, korupcijom, ljudskim pravima i zaštitom i uzgojem divljači, pokrenuće kod nadležnih institucija inicijativu da se u Crnoj Gori lovstvo zabrani na dvije godine.

EKOLOŠKE NVO: Zabraniti lovstvo na dvije godine
Portal AnalitikaIzvor

NVO Grin houm /Green Home/ i Centar za zaštitu i proučavanje ptica danas su organizovali radni sastanak na temu “Inicijativa za uspostavljanje osnova za reformu lovstva u Crnoj Gori” koji je okupio predstavnike nevladinog sektora, kao i građane voljne da iniciraju izmjene u oblasti lovstva.

Kako je saopšteno iz Grin houma, cilj sastanka bio je dogovor o zajedničkom djelovanju organizacija civilnog društva, kako bi se promijenili negativni trendovi u lovstvu, suzbile krivolovne i druge nezakonite aktivnosti i promovisale najbolje prakse u upravljanju lovstvom i lovnom divljači u Crnoj Gori.

- Prisutne NVO su se dogovorile da se kod resornih ministarstava, Vlade i u parlamentu pokrene incijativa zabrane lovstva na period od dvije godine- kaže se u saopštenju.

U međuvremenu se, kako su dodali iz Grin Houma, predlaže sprovođenje zakonodavne i institucionalne reforme lovstva i organizovanje nezavisnog prebrojavanja divljači u lovištima od stručnih institucija, koje bi pokazalo stvarno stanje divljači u Crnoj Gori.

- NVO podsjećaju Vladu na preporuke koje je donio Savjet za regulatornu reformu i uređenje poslovnog ambijenta, gdje se navodi da je postojeći Zakon o divljači i lovstvu neprimjenjiv i nedopustivo manjkav- navodi se u saopštenju.

Iz Grin Houma su saopštili da su se prisutne organizacije saglasile da će u narednom periodu uraditi akcioni plan koji će identifikovati goruće probleme u lovstvu Crne Gore, i predložiti Vladi aktivnosti za unaprijeđenje stanja u toj oblasti.

- NVO su otvorile dodatno problem aktivista i lokalnih mještana čija su ljudska prava ugrožena tokom praćenja krivolovnih aktivnosti, a koja se odnose na fizička maltretiranja, usmjeravanje oružja na te osobe, prijetnje, zastrašivanja- kazali su iz te NVO.

Kako su naveli, NVO su otvorile i probleme vezane za uzurpaciju privatnog zemljišta i povredu prava svojine tokom lovnih i krivolovnih aktivnosti, i naznačile da će i ta, kao i pitanja transparentnosti i korupcije, biti obrađena u akcionom planu.

- Prva aktivnost okupljenih NVO odnosiće se na izradu inicijative o moratorijumu na lov na sve vrste divljači u periodu od dvije godine. Rasprava o ovoj inicijativi, gdje će biti pozvani predstavnici NVO, državnih institucija, kao i relevantnih međunarodnih organizacija, biće organizovana u martu- najavili su iz Grin Houma.

Inicijativu su potpisale Grin Houm, Centar za zaštitu i proučavanje ptica, Zeleni Crne Gore, OZON, MANS, Breznica, Društvo mladih ekologa, CEED i Crnogorsko društvo ekologa.

Portal Analitika