Abiznis

MBA: Poboljšati nacrt Zakona o dobrovoljnom finansijskom restrukturiranju

0702mbalogook
J
avna rasprava o nacrtu Zakona o dobrovoljnom finansijskom restrukturiranju, koja će biti završena 11. marta, izazvala je pažnju zbog značaja koji bi ovaj zakon mogao imati na ukupnu privredu. U osnovi, ovo je još jedan pokušaj rješavanja, odnosno ublažavanja problema nelikvidnosti i sa te strane treba ga podržati. Međutim, pitanje je koliko će ovaj zakon biti koristan, prije svega zbog kratkog roka njegove primjene od dvije godine, saopšteno je Portalu Analitika iz Montenegro biznis alijanse.

MBA: Poboljšati nacrt Zakona o dobrovoljnom finansijskom restrukturiranju
Portal AnalitikaIzvor

-U tekstu nacrta Zakona nailazimo, na više mjesta, na neke neprecizne termine, kao što su ‘’razumno’’, ‘’razumna vjerovatnoća da će se otplatiti dug’’, ‘’razumna diskontna stopa’’ ili termini “realno”, “realna procjena” i slično. Smatramo da treba jasno i precizno formulisati što se želi reći, kako se ne bi komplikovalo rješenje u pojedinim slučajevima finansijskog restruktuiranja. Takođe, nigdje nijesu navedeni troškovi procedure finansijskog restruktuiranja, kao ni ko te troškove snosi. Stiče se utisak da je zakon pisan uvažavajući prvenstveno problem finansijskog sektora, pri čemu se zaboravlja činjenica da privredu čine finansijski i realni sektor i da bez jakog realnog sektora privrede nema ni jakih banaka, odnosno da bez njihove snažne uvezanosti nema, niti može biti jake privrede- ističe se u saopštenju.

Kako se dodaje, MBA uočava veliki prostor za poboljšanje teksta nacrta i čim prikupi i objedini sugestije članova uputiće resornom ministarstvu svoj  komentar na nacrt ovog Zakona, kako bi uticala na njegovo poboljšanje u interesu svojih članova i ukupne privrede.

 

Portal Analitika