Zanimljivosti

Pet problema koje banana rješava bolje od tablete

0702banana
T
ri vrste šećera i obilje vlakana razlozi su zbog kojih banana iskače iz šablona brzopoteznih izvora energije. Osim hranjive vrijednosti dokazana je njena svemoć u otklanjanju brojnih tegoba kod kojih inače najčešće posežemo za tabletom...

Pet problema koje banana rješava bolje od tablete
Portal AnalitikaIzvor

1. Nadutost i zatvor

Banane sadrže pektin, koji ubrzava probavu i podstiče izbacivanje toksina i teških metala iz tijela. Osim toga, njihovo djelovanje je probiotsko i stimuliše rad crijeva. Svi ovi faktori podstiču rad probave i smanjuju nadutost, dok vlakna iz mekanog ploda razbuđuju crijeva i djeluju poput prirodnog laksativa na zatvor.

2. Stres

Nazivaju ga bolešću modernog doba, jer neprestano ostavlja velike posljedice na naše zdravlje, stres ubrzava metabolizam, pri čemu pada nivo kalijuma u organizmu. Ravnotežu je moguće uspostaviti pomoću jedne banane, koja u sebi sadrži dovoljno kalijuma, koji će pomoći u normalizaciji otkucaja srca, slanju kiseonika u mozak i regulisanju optimalne količine vode u tijelu.

3. Krvni pritisak

Poznato je kako velik unos natrijuma, a mali unos kalijuma ima negativan uticaj na krvni pritisak. Zbog toga je važno tijelo opskrbiti velikom količinom kalijuma, koju sadrže banane. Svako jutro preporučuje se da pojedete jednu bananu, koja će pritisak održavati na dozvoljenoj granici idealnog.

4. PMS

Banane obiluju vitaminom B6, koji povoljno utiče na nivo glukoze u krvi, a dokazano je kako vitamin iz B zajednice kod PMS-a uspješno redukuje problem bolnih i napetih grudi, promjene raspoloženja i nakupljanja vode u tijelu.

5. Depresija

Sastojak banane je triptofan, oblik proteina koji pospješuje otpuštanje serotonina, poznatog kao hormona sreće. Naime, samo jedna banana je dovoljna da nivo serotonina skoči, nakon čega nastaje osjećaj smirenosti i zadovoljstva.

zadvoljna.hr

Portal Analitika