Svijet

Stručnjak: Kako je ribar Alverenga preživio na moru 13 mjeseci

robinson
P
rofesor medicine Klod Piantadosi sa Univerziteta Djuk riješio je da odgovori na neka od najvažnijih pitanja u vezi sa tim kako je ribar Hoze Salvador Alvarenga preživio 13 meseci na moru i šta ga je i kako održalo u životu.

Stručnjak: Kako je ribar Alverenga preživio na moru 13 mjeseci
Portal AnalitikaIzvor

- Koliko čovjek može da preživi bez vode i hrane?

Prosjek iznosi 100 sati (otprilike 4 dana) bez vode i pet ili šest dana bez hrane. Možete da preživite znatno duže uz malo hrane ali onda dolazi do gubitka težine i deficita vitamina tako da je Alvarenga morao da tokom svog putovanja sakuplja hranu i vodu. Redovne padavine na Pacifiku je trebalo da mu obezbijede kišnicu koju je mogao da pokupi sa dna njegovog čamca.

- Koliko je bitna hladovina?

Ona je apsolutno kritična. Tijelo se značajno zagrijeva kada je izložena direktnoj sunčevoj svjetlosti i više se znoji. Slike čamca prikazuju kutiju od fajberglasa na sredina koja je mogla da služi kao sklonište a bilo kakvo platno je moglo da mu pomogne da bude skriven od sunca.

- Alvarenga je pričao kako je hvatao kornjače, ribe i ptice rukama kako bi ih pojeo. Da li je to moguće?

Tokom vremena dno čamca je moglo da postane sopstveni ekosistem jer bi se za njega lijepile alge i meduze. One bi dalje privlačile druga stvorenja. Koliko često možete da zgrabite kornjaču ili ulovite ribu golim rukama? To ne znam. Ptičja krv nije slanije od ljudske tako da je mogla da mu pruži određenu hidraciju.

- Da li je bez voća i povrća mogao da dobije skorbut?

Zapravo, za razliku od ljudi, ptice i kornjače same prave sopstveni vitamin C tako da bi svježe meso tih životinja, posebno jetra, moglo da pruži dovoljno vitamina C kako bi se skorbut spriječio. Britanski mornari su dobijali ovu bolest zato što su jeli meso koje je odstojalo i koje je izgubilo ova svojstva.

- Zar ne bi trebalo da je dobio rane na rukama od morske vode?

Morao bi da se briše kako bi sklonio so i kako bi bio suv i izbjegao rane. Ljudi na splavovima mogu da imaju ozbiljne robleme ali je dobro kada ste van vode.

- Postoje priče da je Alvarenga bio krupan čovjek kada je otiša na kobno putovanje. Da li bi gojaznost mogla da mu pruži prednost?

Gojaznost bi bila velika prednost pošto bi mogao da živi na svojim zalihama sala i mišića jako dugo sve dok bi imao i vodu, vitamine i malo proteina.

- Zar nije izgledao previše zdravo i pomalo naduto kada je stigao?

Neuhranjenost može da se manifestuje na razne načine u zavisnosti od toga koliko vam fale kalorije ili protein. Pojedina neuhranjena djeca u Africi izgledaju jako mršavo, poput štapa, dok su druga naduvena. Tek se u poslednjem stadijumu gladi pojavljuje taj izmučen izgled.

- Koliko je potrebno vremena da se neko oporavi od ovakvog putovanja?

Hidracija organizma može biti obnovljena za dan ili dva ali ponovno uzimanje hrane može biti problematično nakon dugo perioda gladovanja pošto tijelo može da izgubi sposobnost da apsorbuje nutrijente. Rehabilitacija mišića i fizička terapija mogu da potraju nekoliko nedjelja.

- Da li na samom kraju Alvarengina priča može da bude istinita?

Da, ali krajnje neobična. (B92)

 

 

Portal Analitika