Društvo

Radnici KTGT tužili firmu

0602ktgt
Z
aposleni u Kontejnerskom terminalu i generalnim teretima (KTGT), njih 250, tužili su preduzeće, zbog toga što su, kako tvrde, oštećeni u posljednje tri godine za 2,2 miliona eura zbog nezakonitog obračuna zarada, piše Dan.

Radnici KTGT tužili firmu
Portal AnalitikaIzvor

 

Ovaj list navodi da je u Osnovnom sudu Bar potvrđeno da je sudski postupak u toku i da je angažovan vještak finansijske struke, koji će stručni nalaz obrazložiti na suđenju 18. februara.

Radnici su naveli da je zakidanje posljedica nezakonitog dogovora jednog od sindikata i uprave, usljed čega 36 mjeseci primaju 18 odsto manje plate.

Radnici krivce za sve vide u predsjedniku većinskog sindikata KTGT, Dobrislavu Orlandiću i članovima izvršnog odbora tog sindikata, koji kako su naveli radnici, nijesu upoznali svoje članstvo sa novim obračunom zarada.

Prema njihovim riječima, tajno je donijeta odluka o smanjivanju obračunske vrijednosti koeficijenta u bruto iznosu od 90 na 74 eura, što je smanjenje za 18 odsto.

Radnik Jovo Lukić smatra da je na taj način prekršen sporazum Sindikata, Unije poslodavaca i Vlade, kao i uputstva Ministarstva finansija, piše Dan.

Orlandić i članovi izvršnog odbora su donošenjem nezakonite odluke počinili krivično djelo zloupotreba službenog položaja, kao i utaja poreza i doprinosa“, kazao je Lukić.

Orlandić tvrdi da plate zaposlenima u protekle tri godine nijesu smanjene.

„Koeficijent nijesmo smanjivali. Usljed lošeg poslovanja, po kolektivnom ugovoru, plata se može smanjiti deset do 20 odsto. Tvrdim da plata nikome nije smanjena, čak su zarade u međuvremenu povećane 4,5 odsto“, kazao je Orlandić i dodao da je u preduzeću nedavno bila inspekcija, koja je utvrdila da su za isplaćene plate plaćeni porezi i doprinosi „u cent“.

Izvor: Dan; foto: seebiz.eu

Portal Analitika