Društvo

Za održavanje Šarićeve i Kalićeve imovine potrošeno više od 100.000 eura

52Euro-money1
O
d 2011. godine kada je priovremeno oduzeta imovina odbjeglog Rožajca Safeta Kalića i Pljevljaka Darka Šarića, kao i osoba povezanih sa njima država je održavanje te imovine platina nešto više od 100.000 eura. Sa druge strane, U Upravi za imovinu nijesu dali podatke koliko je zarađeno od izdavanja tih objekata jer tvrde da se sve to ne može računati kao prihod države.

Za održavanje Šarićeve i Kalićeve imovine potrošeno više od 100.000 eura
Portal AnalitikaIzvor

Crna Gora je samo prošle godine za održavanje privremeno oduzete imovine odbjeglih Darka Šarića i Safeta Kalića potrošila 46.000 eura.

Prve godine potrošeno je najviše-51.000 eura, a godinu kasnije iz kase je izdvojeno svega 10.000 eura, prenosi TV Vijesti.

Prošle godine troškovi su opet skočili i iznosili su 46.000 eura.

“Imajući u vidu sve aktivnosti koje su zakonom date u nadležnost Uprave za imovinu, troškovi izdvajani iz budžeta za 2013. godinu za dva navedena rješenja Višeg suda u Bijelom Polju iznosila su: za troškove osiguranja objekata 10.000, a za troškove obezbjeđenja objekata na ime plata sedam radnika koji obavljaju te poslove 36.000 eura”, kazali su za TV Vijesti iz Uprave za imovinu.

Izmjenama Zakona o privremeno i trajno oduzetoj imovini, kada je usvojena i Uredba da se oduzeto može prodati ili dati u zakup, Uprava je nastojala da smanji troškove. U tome su, tvrde, i uspjeli. Pod zakup je dat veći dio imovine Šarića i Kalića.

Posljedni ugovor za zakup potpisan je krajem avgusta prošle godine, kada jeRadovan Štrbac uzeo pod zakup firmu svog prijatelja Šarića i obavezao se da plaća mjesečni zakup od skoro 56.000 eura.

Iz toga proizilazi, prenosi TV Vijesti, da je Štrbac za pola godine državi uplatio  više od 300.000 eura.

Iako je iznos zakupine znatno veći od troškova koje država izdvaja za održavanje, to se, tvrde iz Uprave, ne može smatrati prihodom države.

“Prihod koji se ostvaruje od davanja u zakup privremeno oduzete imovine ne može se smatrati prihodom države jer se ta sredstva koriste za održavanje one imovine koja nije data u zakup čime se uz najniže troškove garantuje najveći stepen njene vrijednosti”, istakli su u Upravi za imovinu.

Država nije prodala, ili dala u zakup, samo ono što nije funkcionalno ili ono za šta nije bilo zainteresovanih.

Među tim objektima je i Kalićev hotel Turjak u Rožajama na kojem su završeni grubi građevinski radovi, kao i fabrika za preradu kristala. Nijesu izdati ni objekti za stanovanje.

Ukupna procijenjena vrijesnost privremeno oduzete imovine u slučajevima Šarić i Kalić iznosi oko 40 miliona eura.

Izvor: CdM/TV Vijesti

Portal Analitika