Abiznis

ZZZCG finansira obuku za pilot projekat sezonskog zapošljavanja

0502komora
Z
avod za zapošljavanje Crne Gore finansiraće obuku nezaposlenih lica za realizaciju pilot programa pripreme za rad na sezonskim poslovima.

ZZZCG finansira obuku za pilot projekat sezonskog zapošljavanja
Portal AnalitikaIzvor

U cilju povećanja zaposlenosti nezaposlenih lica, te povećanja zaposlenosti domaće radne snage, Zavod za zapošljavanje predstavio je danas u prostorijama Privredne komore pilot projekat pripreme nezaposlenih lica za rad na sezonskim poslovima. Projekat je namijenjen poslodavcima, koji će u svojim objektima i po svom programu vršiti obuku nezaposlenih za ona zanimanja koja su im potrebna u toku sezone. Direktorica Zavoda za zapošljavanje

Vukica Jelić

kazala je da projekat ima za cilj usklađivanje odnosa ponude i potražnje.

– Želimo da promovišemo naše radnike, jer imamo previše stranaca na tržištu rada- istakla je Jelić.


Sanja Rabrenović iz Sektora za poslove zapošljavanja rekla je da pilot projekat ne zahtijeva licncirane izvođače obuka, već daje priliku svim zainteresovanim poslodavcima, ali i posebno naglasila da kandidati koji prođu obuku ne dobijaju sertifikat. Ona je kazala da su benefiti ovog projekta za poslodavce veliki. – Poslodavci dobijaju obučenu radnu snagu, procedura posredovanja je skraćena i što je najvažnije Zavod učestvuje u finansiranju obuke- naglasila je Rabrenović.

Pilot projekat je prioritetno namijenjen poslodavcima iz oblasti turizma i ugostiteljstva, koji nisu licencirani. Poslodavac uz prijavu koju podnosi područnoj jedninic ZZZ CG ili birou rada dostavlja i podatke o podnosiocu prijave, program pripreme za sezonsko zapošljavanje , troškove realizacije programa i potpisuje odluku nadležnog organa o preuzimanju obaveze zaključivanja ugovora o radu na period od najmanje tri mjeseca sa licem koje je prošlo obuku.

Rok za dostavljanje prijava je do 14. februara, a Rabrenović je dodala da ako bude postojala veća zainteresovanost poslodavaca, da će rok biti  produžen. O ishodu prijave poslodavci će biti informisani do 1. marta ove godine.

– Bićemo zadovoljni ako se zaposli 70 odsto obučenih - zaključila je Rabrenović.

Portal Analitika