Abiznis

CEAK: Slučaj Potrubač nije ni postojao

0402dmitripotrubacok
C
entralnoevropska aluminijumska kompanija pozdravlja što je Crna Gora oslobodila bivšeg finansijskog direktora KAP-a Dmitrija Potrubača i zahtjeva potpunu zvaničnu istragu okolnosti u vezi sa njegovim nezakonitim pritvorom, saopšteno je Portalu Analitika iz kompanije.

CEAK: Slučaj Potrubač nije ni postojao
Portal AnalitikaIzvor

-Vlasti Crne Gore odustale su od istrage, time jasno priznajući da nikakav slučaj nije ni postojao. Potrubač je u petak, 31. januara, dobio obaveštenje iz tužilaštva o obustavljanju krivične istrage- navedeno je u saopštenju.

Glavni pravni zastupnik CEAK-a Pavel Primakov izjavio je da su oduševljeni i “osjećaju neizmjerno olakšanje što je ova besmislena istraga okončana i što Dmitrija više ne drže u Podgorici protiv njegove volje, te sada može da ode kući”.

-Ova odluka je jasna i glasna potvrda naših tvrdnji da su optužbe protiv Dmitrija za krađu struje iz evropske interkonekcije bile potpuno neosnovane. Sada pozivamo zvanične organe Crne Gore da sprovedu potpunu i pravičnu istragu o okolnostima njegovog nezakonitog pritvora. Vjerujemo da je Dmitrijev nezakonit pritvor bio politički motivisan i da je bio deo nastojanja Vlade Crne Gore da od CEAC-a nezakonito preuzme kontrolu nad KAP-om. Odbacivanje tih optužbi znači da neko drugi nužno mora da snosi odgovornost za dugove KAP-a za električnu energiju. Postupci predstavnika Vlade Crne Gore u upravnom odboru KAP-a doveli su do neprestane potrošnje električne energije bez ugovora i bez plaćanja- rekao je Primakov.
Kako se dodaje, Vlada Crne Gore izložena je sve većim pritiscima međunarodnih faktora kako bi se u ovoj zemlji obezbedila vladavina prava, naročito imajući u vidu njen status kandidata za članstvo u EU.

-Potrubač je oslobođen samo nekoliko dana prije glasanja Evropskog parlamenta o izvještaju u kojem se od Crne Gore traži „da ostvari vidljive rezultate u oblasti vladavine prava” i u kojem se izražava „ozbiljna zabrinutost” zbog „finansijske korupcije i organizovanog kriminala, uključujući u institucijama” u Crnoj Gori. Potrubač je podnio tužbu protiv Crne Gore zbog  nezakonitog pritvaranja Evropskom sudu za ljudska prava i, prema našim saznanjima, ne namjerava da je povuče. CEAK takođe nastavlja sudske postupke protiv Vlade Crne Gore u međunarodnim arbitražnim sudovima radi odštete zbog gubitaka koje je kao strani investitor pretrpjela- zaključuje se u saopštenju.

Portal Analitika