Turizam

Novljani se bune zbog privatizacije Mamule

0402dejanmandicok
D
vije ponude, koje su prije četiri dana dostavljene Tenderskoj komsiji za valorizaciju turističkih lokaliteta za ostrvo Lastavica sa tvrđavom Mamula izrevoltirale su Novljane. Za nešto više od 24 sata Facebook grupu "Nek' se čuje krik za spas Mamule" podržalo je 7000 ljudi, koji kažu da omiljeno izletište Novljana ne bi trebalo privatizovati, javlja radio Antena M.

Novljani se bune zbog privatizacije Mamule
Portal AnalitikaIzvor

Organizatori grupe ističu da je Lastavica mjesto, prije svega značajno za identitet Herceg Novog, te da će u narednih nekoliko dana pokrenuti i Vladinu elektronsku peticiju. U najavi su i mirni protesti.

Predsjednik Opštine Herceg Novi Dejan Mandić da bi trebalo naći neko kompromisno rješenje. Ja sam za varijantu da vidimo šta ti projekti nude, imamo mogućnost da to bude izloženo u gradu u formi nacrta. Dakle, da se građani upoznaju šta bi moglo od tih sadržaja da bude tamo, da u tom smislu razgovaramo i sarađujemo. Da građani misle da tako treba da ostane vječno, tamo neko mora uložiti, jer će to početi da se rasipa, bilo je tamo ponekad i ugroženih života- istakao je Mandić.

Predsjednica ekološkog društva Boka Olivera Doklestić nema dilemu da Lastavicu ne bi trebalo privatizovati:

-Apsolutno smatram da Mamula zaslužuje da bude spomenik kulture, da bude sačuvana, da ako ne da bude muzejski kompleks, da u njoj postoji spomen soba, da ostane izletište, da to bude sa punom brigom i pažnjom Herceg Novog, ali i države. Dakle, da se ne pretvara u mjesta kao što su kazina, noćne barove, mjesta gdje bi slijetali helikopteri sa bogatašima iz cijelog svijeta- kazala je ona.

Doklestić dodaje da je Mamula simbol Herceg Novog i kao takva treba da ostane.

-Taj proctor se mora urediti. Prilazni mostovi kod Lučice i Marine da budu uređeni, da stepeništa budu očuvana i popravljena. Da sve što je danas u lošem izgledu bude dovedeno u pravo stanje. Mamula može da bude profitabilna i ovakva kakva je danas, treba samo možda da dobije neke skromne sadržaje kao što je, recimo, neki manji restoran- navela je Doklestić.

U igri su dvije ponude za ostrvo Lastavica – i to kompanije “Vos Investment Group”, koja je predložila zakup od 60 godina i ulaganja od 25 do 30 miliona eura. “Orascom Development Holding AG” iz Švajcarske nudi zakup od 49 godina i projekte vrijedne 15 miliona eura.

 

 

Portal Analitika