Društvo

Kvir Montenegro: Pozdravljamo odluku EP

danijel
K
vir Montenegro pozdravlja odluku Evropskog parlamenta da snažno podrži Akcioni plan za suzbijanje homofobije i transfobije u Evropskoj uniji, “Izvještaj Lunaček”

Kvir Montenegro: Pozdravljamo odluku EP
Portal AnalitikaIzvor

Uprkos velikom protivljenju i lobiranju desničarskih, konzervativnih i pojedinih religijskih udruženja, ohrabrujuće je što je više od dvije trećine poslanika/ca, iz svih političkih grupacija i svih država EU, podržalo ovaj dokument na čijem temelju će države Evrope u narednom periodu omogućiti svojim LGBTIQ građanima i građankama jednaka prava i sigurnost kao i svim ostalim. Implementacija usvojenog dokumenta biće značajan pokazatelj iskrenog nastojanja država da se u društvu obezbijede jednaka sigurnost i zaštita svim građanima, navodi se u saopštenju.

Upravo kako je i kazala Urlike Lunaček, ove mjere neće značiti nikakva posebna prava jer “držanje partnera za ruku nije privilegija već ljudsko pravo".

-Podsjećamo da Crna Gora, kao pristupni kandidat EU, već godinu dana implementira Strategiju za unapređenje kvaliteta života LGBT osoba, te da je proces same implementacije u potpunosti netransparentan i do sada proticao bez konsultacija sa svim organizacijama koje zastupaju prava LGBTIQ osoba, kao i bez jasno utvrđenih procedura i kriterijuma za odabir implementatora aktivnosti, uz kontinuirano ignorisanje svih inicijativa koje su dolazile od strane više nevladinih organizacija.

Nadamo se da će Crna Gora uskoro učiniti implementaciju tog važnog dokumenta u potpunosti transparentnim, te jednako otvorenim za sve zainteresovane strane koje se bave ljudskim pravima LGBTIQ osoba, odnosno primjenjivati u praksi standarde EU kojima se za sada samo deklarativno stremi, kaže se u saopštenju.

Kvir Montenegro će zahtijevati uključivanje svih organizacija koje se bave ljudskim pravima LGBT osoba, a koje imaju kapacitete i dokazano iskustvo na ovom polju, u proces izrade Akcionog plana za implementaciju Strategije za 2014. godinu, kao i u sam proces implementacije aktivnosti.

 

Portal Analitika