Društvo

(VIDEO) Crna Gora na korak do prvog centra uspješnosti: ETF prvorangirani kandidat

0402vlada2
P
rojekat Elektrotehničkog fakulteta (BIO-ICT) profesora Igora Đurovića dobio je najbolje ocjene na konkursu Ministarstva nauke za dobijanja granta za osnivanje prvog Centra uspješnosti u Crnoj Gori.

(VIDEO) Crna Gora na korak do prvog centra uspješnosti: ETF prvorangirani kandidat
Portal AnalitikaIzvor
Ministarstvo nauke objavilo je danas rezultate konkursa za dobijanje granta za osnivanje prvog Centra uspješnosti. Od prispjelih deset projekata, dva su najbolje ocijenjena i to projekat Elektrotehničkog fakulteta (BIO-ICT) i projekat Biotehničkog fakulteta. Ministarstvo je oformilo tim za pregovore sa ETF-om i ukoliko pregovori budu uspješni Ministarstvo će dodijeliti status Centra uspješnosti na tri godine.
Ministarka nauke u Vladi Crne Gore Sanja Vlahović kazala je da će osnivanjem Prvog centra uspješnosti Crna Gora dobiti značajno povećanje ulaganja u naučnu djelatnost. – Crna Gora će dobiti istraživačke centre, koji će funkcionisati na nivou evropskih i svjetskih standarda. Vršenje istraživanja u centrima učiniće da dobijeni rezultati doprinesu razvoju društva u oblastima u kojima se istražuje - istakla je Vlahović.
0403vladaDirektor INVO projekta i pomoćnik ministra nauke Darko Petrušić rekao je da je projekat finansiran od sredstava kredita Svjetske banke. – Ukupan iznos sredstva je 12 miliona eura. Od tog iznosa 5,8 je namjenjeno nauci, 3,7 za Centre uspješnosti, a 2,1 za grantove-
Petrušić je istakao da će prioritetne oblasti istraživanja biti energija, poljoprivreda, informacione tehnologije i da se nada da će Centar omogućiti jačanje ekonomije i pospješiti razvoj malih i srednjih preduzeća.
On je istakao da je cilj projekta da podstakne transfer znanja i mobilnost istraživanja, da stvori novu generaciju naučno-tehnoloških talenata i da na kraju omogući komercijalizaciju rezultata istraživanja. - Veoma me raduje broj prijava i daje nam podstrek da nastavimo da ulažemo u istraživanja- zaključio je Petrušić.

N.D.Portal Analitika