Region

BG kancelarija Interpola raspisala potjernice za Orićem i Meholjićem

0402oricmeholjic
B
eogradska kancelarija Interpola dostavila je svim članicama Interpola međunarodne potjernice s ciljem hapšenja i ekstradicije Nasera Orića i Hakije Meholjića, saopštila je Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH, a prenosi portal Klix.

BG kancelarija Interpola raspisala potjernice za Orićem i Meholjićem
Portal AnalitikaIzvor

Blic prenosi da je riječ o difuznim potjernicama koje nemaju obavezujući karakter i svaka država na čijoj bi se teritoriji Orić i Meholjić eventualno zatekli sama bi odlučivala o tome hoće li ih uhapsiti i izručiti Srbiji.

S obzirom da je riječ o državljanima BiH, Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH navodi da će obavijestiti Ministarstvo pravde BiH koje će procjeniti preduzimanje daljih mjera i radnji iz svoje nadležnosti.

Tužilaštvo Srbije za ratne zločine zatražilo je istragu protiv Nasera Orića i još četiri Bošnjaka koje sumnjiče za navodni ratni zločin nad Srbima u Podrinju. Zahtjev je podnesen Višem sudu u Beogradu zbog sumnje da su Orić i ostali počinili ratni zločin protiv srpskih civila u mjestima Zalazje i Donji Potočari, u opštini Srebrenica 12. jula 1992. godine.

Bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, kao i bošnjački političari Zlatko Lagumdžija i Fahrudin Radončić, razgovarali su 30. januara u Predsjedništvu BiH sa Naserom Orićem, Hakijom Meholjićem, Amirom Mehmedovićem, Smajom Mandžićem i Nurijom Husićem protiv kojih istragu vodi Tužilaštvo Srbije za ratne zločine.

Foto: avaz.ba

Portal Analitika