Kultura

PANTOVIĆ: „Princeza Ksenija“, prva baletska škola sa predstavama na repertoaru CNP-a

0402ksenija
J
oš smo nedovoljno svjesni važnosti ovog događaja koji smo čekali 14 godina. Nekako smo navikli da se sve velike stvari sačekaju i da se strpljivo, predano čovjek njima posveti, dolazeći do cilja. A taj cilj je - scena nacionalnog teatra i radost koja se dijeli sa publikom, kaže Vanja Pantović, direktorica Baletske škole „Princeza Ksenija“.

PANTOVIĆ: „Princeza Ksenija“, prva baletska škola sa predstavama na repertoaru CNP-a
Portal AnalitikaIzvor

Upravo će polaznice ove škole, čiji je Pantović i osnivač, biti u prilici da jednom mjesečno izvode poznate baletske koreografije na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta. Početak saradnje nedavno je ozvaničen potpisivanjem ugovora između ove dvije institucije, pa će zahvaljujući školi iz Bara i Podgorice publika od februara moći jednom mjesečno uživo da vidi baletske predstave.

- Na radost svih nas – prvenstveno učenika Baletske škole „Princeza Ksenija“, njihovih roditelja, svih pedagoga, koreografa, gostujućih profesora, ljudi koji učestvuju direktno u ovom projektu, i na radost publike u Crnoj Gori, naša škola će od nedjelje, 9. februara i zvanično krenuti sa realizacijom učešća na repertoaru nacionalnog teatra. Poslije dugogodišnje saradnje sa CNP-om i svih pokazatelja koji su doveli do potpisivanja ovog ugovora, velika je čast pripala našoj školi – uopšte, jednoj osnovnoj baletskoj školi - da može da smogne snage da dostigne krovnu instituciju kulture i postane njen integralni član – kaže Pantović za Portal Analitika.

Ona najvljuje da će prvi termin biti rezervisan za premijeru „Krcka Oraščića“, koji je premijerno izveden u decembru.

- Već u martu obnovićemo predstavu „Ćipolino“, a u aprilu ćemo obnoviti predstavu „Meri Popins“. To su tri gotove predstave sa kojima već možemo aktivno da učestvujemo, a pripremamo i nove produkcije.

0402ksenija1Pantović ističe kako su „svi u školi ushićeni i očarani“ uspjehom koji su postigli. A kako je riječ o privatnoj školi, stalno pojavljivanje na jednoj značajnoj sceni ujedno je način da se oduže i pokažu onima koji ih već podržavaju, i za koje je ulaganje u „Princezu Kseniju“ – ulaganje u budućnost i kulturu Crne Gore sa odličnim rezultatom.

- I to je pokazatelj naših ciljeva, koji su stalno potvrđivani rezultatima. Ovime smo jasno sugerisali svim ljudima i učesnicima koji su pomagali u projektu, koji su bili dio naše priče, da sve to dobija pravi smisao. Jer, pored nastavnog procesa, koji je intenzivan, svakodnevan, ključni „proizvod“ je sama predstava. Produkcija je tu, ispred naših očiju i očiju brojne publike, koja kada dođe u pozorište i pogleda našu predstavu, može da shvati o čemu se, zapravio, radi. A radio se o profesionalizmu koji odlikuje našu školu, sve profesore koji se temeljno spremaju za svoje radne obaveze, upućujući djecu pravim smjernicama u pravcu izvornog, klasičnog baleta, bez odstupanja i sa poštovanjem tradicije, ali i nadogradnjom i adaptacijom koju donosi svaka ustanova pojedinačno – napominje Pantović.

Podsjećamo, Baletska škola „Princeza Ksenija“ nastala je iz malog studija „Zvončić“ koji je osnovan 2000. godine u Baru. Četiri godine kasnije nastaje škola u Baru, a zatim i u Podgorici. Polaznice i gosti škole od 2010. nastupaju na sceni CNP-a, a predstavile su se i u Velikoj sali podgoričkog KIC-a „Budo Tomović“.

K.J.

Foto: oficijelni sajt Škole "Princeza Ksenija"

Portal Analitika