Društvo

Invalidi rada dali rok od 15 dana resornom ministarstvu

0302invalidiradaok
N
a današnjem skupu invalidi rada iz šest opština dogovorili su se da za sada ne radikalizuju proteste. Kako je radiju Antena M rekao njihov predstavnik Lazar Knežević, daće još jednu šansu Ministarstvu rada i socijalnog staranja da ispuni njihove zahtjeve.

Invalidi rada dali rok od 15 dana resornom ministarstvu
Portal AnalitikaIzvor

“ Tražimo od Ministarstva rada i socijalnog staranja da predloži izmjene i dopune Zakona, koje se odnose na invalide rada druge i treće kategorije, da im ne može biti manja penzija od 158 eura, te da im se prilikom obračuna penzije uzima aktivni radni staž, a ne vrijeme provedeno na birou”, kazao je on.

Rok da ministarstvo idovolji njihovim zahtjevima je 15 dana. U suprotnom će, kako je najavio Knežević, 17 februara, invalidi stupiti u štrajk upozorenja.

Podsjetimo, invalidi rada su sredinom novembra prekinuli dvosedmični štrajk, nakon obećanja da će Vlada razmotriti njihove zahtjeve. Kasnije su radikalizovali protest tako što se dio njih zatvorio u prostorije udruženja, odbijajući svaki kontakt sa medijima i ljekarima.

Inače, osnovni zahtjev je da invalidi rada sa 55 godina za muškarce, odnosno 50 za žene, steknu pravo na penziju, baš kao i oni sa 30 godina staža, bez obzira na starost.

Portal Analitika