Finansije

ADMIRAL MARKETS: U fokusu ulagača turska lira

0302turskaliraok
P
rošle sedmice se dogodilo nekoliko događaja koji su unijeli nervozu na valutna tržišta i uzrokovali veće pomake od uobičajenij zadnjih mjeseci, saopštio je Portalu Analitika analitičar Admiral Marketsa Josip Kokanović.

ADMIRAL MARKETS: U fokusu ulagača turska lira
Portal AnalitikaIzvor

-Najveći pomaci su se događali na turskoj liri, koja je početkom prošle sedmice za samo nekoliko dana izgubila blizu 10 odsto vrijednosti u odnosu na ostale valute. Turska centralna banka je odmah odlučno reagovala podizanjem referentne kamatne stope sa 7,75 odsto na 12 procenata , što je bilo mnogo više nego su tržišta očekivala, pa je lira do kraja sedmice ojačala desetak posto i nadoknadila izgubljenu vrijednost, tako da se kurs EUR/TRY stabilizovao na oko 3,05.  Poremećaji u vrijednosti valuta tržišta u razvoju su bili očekivani- prije par mjeseci su se dogodili na valutama Indije i još nekoliko manjih zemalja, a vjerovatno najvažniji uzrok slabljenja valuta zemalja u razvoju je početak zatezanja američke monetarne politike. Naime, sada više nema stotina milijardi dolara koje napuštaju SAD i odlaze u zemlje u razvoju, nego su se ogromne količine novca počele vraćati iz zemalja u razvoju u SAD i Evropu, što uzrokuje slabljenje valuta zemalja u razvoju- pojasnio je Kikanović.

Događaji u Turskoj, zajedno sa odlukom američke centralne banke FED o nastavku smanjivanja obima programa štampanja novca, uticali su i na jačanje dolara u odnosu euro i britansku funtu. Trenutni kurs EUR/USD na platformama Admiral Marketsa iznosi približno 1,3500 i ima tendenciju daljeg pada.

-Kao što je najavljeno, na valutnom paru USD/JPY došlo je do korekcije i trenutni kurs iznosi približno 102,00 jena za jedan dolar. Ako padne još malo, na recimo 101,00, postoji velika vjerovatnoća da će nakon toga nastaviti rasti prema 110,00 u narednim mjesecima- naveo je Kikanović.

Kako je dodao, ove sedmice se očekuje nastavak volatilnosti na većini najtrgovanijih valuta. Konferencije za novinare imaće centralne banke eurozone, Britanije i Australije, a iz SAD dolazi podatak o novootvorenim radnim mjestima u prethodnom mjesecu.

-Čini se da je počeo dugoročni trend slabljenja eura u odnosu na američki dolar i očekujem nastavak pada kursa ovog valutnog para prema 1,3000 a kratkoročne oscilacije i skokove prema gore treba iskoristiti za bolju cijenu otvaranja prodajnih naloga. Australijski dolar je takođe, kao što je bilo najavljivano, pao ispod 0,9000 u odnosu na američki dolar i trenutno se nalazi na približno 0,8800. Prošle sedmice, kad je većina ostalih valuta slabila u odnosu na američki dolar, australijska valuta je ostala na približno istom nivou. To može upućivati na barem privremeni kraj slabljenja ove valute. Kurs AUD/USD bi lako mogao u roku od sedam ili 15 dana dosegnuti 0,9000  i nakon toga vjerovatno nastaviti padajući trend- ocijenio je Kikanović.

Portal Analitika