Društvo

Odgođena sjednica Vrhovnog suda zahtjevom za izuzeće sudije

0302sud
S
jednica Vrhonog suda kojom je danas trebalo da počne rasprava o žalbama na presudu osuđenima za ubistvo visokog policijskog funkcionera Slavoljuba Šćekića nije održana i odgođena je na neodređeno vrijeme nakon što je prvoosuđeni Budvanin Saša Boreta imao primjedbu na sastav sudskog vijeća.

Odgođena sjednica Vrhovnog suda zahtjevom za izuzeće sudije
Portal AnalitikaIzvor

On je kazao da sudija Radule Kojović ne može da bude predsjednik vijeća sudija jer, on, navodno, ima saznanja da je on direktno uticao na sudiju Apelacionog suda Zorana Smolovića da u najmanje dva slučaja po svaku cijenu potvrdi odluke nižih sudova.

Boreta nije zatražio izuzeće sudije, ali je sudsko vijeće zaključilo da njegova primjedba suštinski jeste zahtjev da se iz predmeta izuzme sudija Kojović, zbog čega su sjednicu odgodili na neodređeno vrijeme. Odluku o tome da li će sudija Kojović biti izuzet iz ovog predmeta donijeće predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica.

Drugoosuđeni Baranin Ljubo Bigović danas se nije pojavio u sudnici zbog zdravstvenih razloga. Za danas mu je zakazana operacija. Osim Borete i ostali osuđeni - Milan Šćekić Čila i Ljubo Vujadinović došli su na sjednicu.

U sudnici su bili i sestra ubijenog inspektora Slavica Šćekić, kao predstavnik oštećene porodice, te tužiteljka Miljana Radović.

Slavica Šćekić na svom Fejsbuk profilu napisala je nakon što je sjednica odgođena da sumnja da je Boretu naučio nalogodavac ubistva da zatraži izuzeće predsjednika vijeća Vrhovnog suda.

- Navodno ima neka saznanja da je predsjednik vijeća Vrhovnog suda uticao na presudu Višeg suda, te ga iz tog razloga smatra nepristrastnim. Zamislite samo ovu nebuloznu izjavu ubice mog brata, koji uz pomoć nalogodavca ubistva mog brata, pokušava na sve moguće načine da izdejstvuje slobodu. Plašim se da će se obistiniti rečenica koju sam skorije čula, da Boreta i ostale ubice mog brata neće biti pravosnažno osuđene, jer to neće dozvoliti njihov nalogodavac – napisala je ona.

Slavica Šćekić iskazala je i protest što Vrhovni sud za sjednicu nije obezbijedio sudnicu, jer niko od porodice Šćekić, osim nje, ali i njihovih prijatelja, nije mogao prisustvovati sjednici zato što nije bilo mjesta.

Slavoljub Šćekić ubijen je iz zasjede 30. avgusta 2005. godine ispred svoje kuće u podgoričkom naselju Tološi. Treća presuda u ovom predmetu izrečena je 9. oktobra prošle godine i nju je, za razliku od prethodne dvije, Apelacioni sud potvrdio. Sutkinja Biljana Uskoković osudila je optužene na maskimalne zatvorske kazne.

Za organizaciju zločina i ubistvo na po 30 godina zatvora osuđeni su Budvanin Saša Boreta (42), Baranin Ljubo Bigović (37), Beranac Milan Čila Šćekić (37) i Podgoričanin Ljubo Vujadinović (39).

Na optuženičkoj klupi bio je i Baranin Alan Kožar, zbog “bombaških napada” na gradilište hotela “Splendid” u Bečićima, u ljeto 2005, koji su prethodili ubistvu Šćekića. On je osuđen na šest godina i 10 mjeseci i već je “odslužio” kaznu.

foto: sudovi.me

Portal Analitika