Društvo

Izgradnja terminala na kotorskoj rivi bez konzervatorskih uslova

0302IntenNOVIterminal
O
vih dana intenziviraju se radovi na izgradnji putničkog terminala, graničnog prelaza na kotorskoj rivi, tačnije na Luži. Kako saznaje Skala radio, investitor Luka Kotor nije pribavio konzervatorske uslove za gradnju.

Izgradnja terminala na kotorskoj rivi bez konzervatorskih uslova
Portal AnalitikaIzvor

Zbog čega i kako je moguće da je počela izgradnja bez ovih neophodnih pipira, pitali su iz Skala radija Vasilija Kusovca, izvršnog direktora Luke Kotor, koji je odgovorio da nije upoznat da nijesu završili tu obavezu i da će sigurno preduzeti aktivnosti da to otklone ukoliko nije urađeno.

Direktorica Uprave za zaštitu kulturnih dobara Crne Gore Anastazija Miranović je za Skala radio kazala da Uprava, odnosno područna jedinica Kotor nije izdala konzervatorske uslove za izgradnju putničkog terminala Luke Kotor.

Taj pravni subjekt se Upravi nije ni obraćao sa zahtjevom za konzervatorske uslove, kazala je ona.

Ako je to tačno Uprava ima pravo da obustavi radove, odnosno da pošalje Glavnog inspektora za kulturnu baštinu koji će uraditi nadzor i obustaviti radove, jer se radi o radnjama koje su u suprotnosti sa našim zakonom, kazala je Miranović.

Na pitanje da li će to i uraditi, ona je kazala da će danas kontaktirati Glavnog ispektora i poslati ga na lice mjesta da vidi o čemu se radi i ukoliko se ustanovi da investitor nije pribavio konzervatorske uslove Uprava će obustaviti dalju gradnju.

Kada je u pitanju Upravna zgrada Luke Kotor, Miranovićeva je kazala da su, koliko joj je poznato za nju izdati konzervatorski uslovi prije njenog postavljenja na ovu dužnost.

Uprava daje konzervatorske uslove, a nakon kojih se radi projekat po uslovina koje ona daje. Miranovićeva je kazala da će se provjeriti da li je u ovom slučaju sve urađeno u skladu sa zakonom.

0302UZLKKO

Kada je u pitanju putnički terminal na Luži, izvršni direktor Luke Kotor Vasilije Kusovac je podsjetio da su radovi na izgradnji objekta od 520 metara kvadratnih započeti u novembru 2013. i biće završeni krajem aprila ili početkom maja ove godine.

Policija i carina će na spratu koristiti prostor od 61 metar kvadratni i u prizemlju 127 kvadrata.

Prostor Luke na spratu zauzima 148 kvadrata, a u prizemlju 57, kao i zajedničke prostiorije u prizemlju i na spratu.

Kusovca su pitali i da li je bilo odstupanja od glavnog projekta, prvenstveno kada je u pitanju izbor materijala za gradnju, budući da projekat pokazuje građevinu od lakih materijala, a objekat niče u tvrdoj gradnji.

“Odstupanja nema i ne može biti. To je neka nova tehnologija. Nije to kruta, čvrsta gradnja koja nema svoju aelastičnost”, kazao je Kusovac.

Na pitanje da li nova poslovna zgrada Luke koja se završava u gradskom parku ima konzervatorske uslove, Kusovac je kazao da ni na to pitanje nema odgovor, ali će provjeriti kod ljudi koji su vodili čitav projekat, kako bi se znalo da li je i ta norma ispoštovana, zaključio je on.

Skala radio

Portal Analitika