Abiznis

Montenegroberza: U 2013. 30,77 miliona eura prometa, 5,8 manje od 2012.

montebegroberza
N
a Montenegroberzi je u prošloj godini ostvaren promet od 30,77 miliona eura, što je 5,8 odsto manje u odnosu na 2012.

Montenegroberza: U 2013. 30,77 miliona eura prometa, 5,8 manje od 2012.
Portal AnalitikaIzvor



U Godišnjem biltenu Montenegroberze navodi se da je za 247 dana trgovanja sklopljeno 6,45 hiljada poslova, 10,5 odsto manje nego u 2012.

“Više od 56 odsto prometa zabilježeno je na slobodnom tržištu”, rekli su iz Montenegroberze, prenosi Mina Buseness.

Najveći mjesečni promet u prošloj godini, od 4,6 miliona eura, ostvaren je u avgustu, a najmanji, od 1,06 miliona, u maju.

“Prosječan dnevni promet u prošloj godini iznosio je 125 hiljada eura. Najveći prosječni dnevni promet prošle godine je ostvaren u avgustu, 209 hiljada eura", navodi se u biltenu.

Najveći mjesečni broj poslova, 677, sklopljen je u martu i aprilu, a najmanji, 436, u julu. Prosječan dnevni broj poslova u prošloj godini iznosio je 26.

Na berzanskom tržištu Montenegroberze u prošloj godini su se kotirale ukupno 22 kompanije.

“Trgovinom akcijama na A listi berzanskog tržišta, ostvaren je promet od 12,5 miliona EUR, što je 41 odsto ukupnog prometa berze. Na kompanije sa A liste odnosilo se 26 odsto ukupnog broja sklopljenih poslova”, saopšteno je u biltenu.

Na berzanskom tržištu sklopljen je jedan blok posao ukupne vrijednosti oko 1,6 miliona eura.

Na B listi berzanskog tržišta je, kako su kazali iz Montenegroberze, ostvareno preko 922 hiljada Eeura prometa ili tri odsto ukupnog. Sklopljeno je oko 850 poslova.

“Na segmentu na kojem se trguje akcijama fonodva, ostvaren je promet od oko 5,2 miliona eura, što je 17 odsto ukupnog. Akcije fondova su u ukupnom broju sklopljenih poslova učestvovale sa 24 odsto”, navodi se u biltenu.

Najveće učešće u prometu akcijama fondova, 48 odsto, imale su akcije Fonda zajedničkog ulaganja Trend, na koje se odnosilo i najviše sklopljenih poslova, 37 odsto.

Promet u segmentu trgovine obveznicama iznosio je 1,9 miliona eura, što je 6,15 odsto ukupnog.

“U ukupnom broju sklopljenih poslova, obveznice su učestvovale sa 16 odsto”, dodaje se u biltenu.

Iz Montenegroberze su saopštili da je najveće učešće u prometu, ostvarenom trgovinom običnim akcijama, ne uključujući fondove, blok poslove i obveznice, od 38 odsto imao Crnogorski Telekom.

”Veliko učešće u prometu ostvareno je i trgovinom akcijama Crnogorskog elektropenosnog sistema, hotelske grupe (HG) Budvanska rivijera, Jugopetrola i Prve banke”, rekli su iz Montenegroberze.

Tih pet kompanija je učestvovalo sa preko 77 odsto u prometu običnim akcijama, ne uključujući trgovinu akcijama fondova, blok poslovima i obveznicama.

Portal Analitika