Turizam

Fešta od mimoze, ribe i vina okupila 15 hiljada posjetilaca

0102mimozaPN
F
ešta od mimoze, ribe i vina, uz veseli, cvjetni defile mažoretki, trombonjera i članova bleh muzike, organizovana je danas duž hercegnovske rivijere u sklopu Praznika Mimoze Portonovi, okupila je oko 15.000 posjetilaca, navodi se u saopštenju dostavljenom Portalu Analitika.

Fešta od mimoze, ribe i vina okupila 15 hiljada posjetilaca
Portal AnalitikaIzvor

Svi su uživali u tradicionalnim specijalitetima kao što su priganice i suve smokve, a podijeljeno je 1.300 kilograma pržene ribe, po 1.000 litara vina i piva i 500 kilograma cvijeta mimoze.

Predsjednik Opštine Herceg Novi Dejan Mandić, kazao je da je ovo pučka svečanost i podrazumijeva prije svega da Novljani pokažu da su dobri domaćini i da znaju da naprave dobru atmosferu.

„U tome smo uspjeli i vjerujem da će tako biti do kraja Praznika Mimoze“, saopštio je Mandić, koji je danas ugostio i ugledne goste iz regiona i diplomatske predstavnike Austrije, Bosne i Hercegovine, Mađarske, Ukrajine, Poljske i Srbije.

Oksana Sljusarenko, ambasadorka Ukrajine u Crnoj Gori, koja redovno posjećuje feštu, navela je da jubilarni 45. Praznik zaslužuje kvalitetne programe i podršku, kao i Herceg Novi, u kojem se tokom ove manifestacije svi osjećaju kao jedna velika porodica.

“U mojoj rodnoj Odesi mimoza je simbol ženstvenosti i skromnosti, a kada vam neko pokloni cvijet mimoze to znaći da vam je poželio dobro zdravlje i sreću”, ispričala je Sjusarenko.

Ruskinja Julija Koimšidi bila je, kako je kazala, na sličnim feštama u Mađarskoj, Njemačkoj i Španiji, ali tvrdi da Festival Mimoze Portonovi ima u potpunosti evropski kvalitet. Koimšidi, koja je prisustvovala i na prethodnih šest svečanosti u Baošićima, dodala je i da mažoretke ove godine imaju ljepše uniforme i kvalitetniju koreografiju.

Nove uniforme mažoretki i njihovo vraćanje na ulice gradova širom zemlje i regiona jedna su od novina ovogodišnjeg Festivala, koji su organizatori uz pomoć strateškog partnera Azmont Investmentsa ove godine podigli na značajno viši i kvalitetniji nivo.

I ove godine organizatori su skromnim novčanim nagradama podstakli uređivanje vatri na kojima je pržena riba. Prvu nagradu i 150 eura dobila je Vesna Fanfani, autorka vatre Ognjište.

Portal Analitika