Abiznis

Revizori EK za hranu i veterinu u prvoj posjeti Crnoj Gori

0102EKivanoooviccc
R
evizori Evropske komisije, odnosno Kancelarije za hranu i veterinu (Food and Veterinary Office - FVO), u posjeti su Crnoj Gori od 21. januara, sa ciljem da utvrde stanje u oblasti bezbjednosti hrane životinjskog porijekla u našoj zemlji, navodi se u saopštenju dostavljenom Portalu Analitika.

Revizori EK za hranu i veterinu u prvoj posjeti Crnoj Gori
Portal AnalitikaIzvor

Posjeta je rezultat aktivnosti koje je pokrenulo Ministartsvo poljoprivrede i ruralnog razvoja u saradnji sa Veterinarskom upravom, kako bi se na vrijeme osiguralo da se legislativa u ovoj veoma zahtjevnoj oblasti pravilno transponuje u nacionalno zakonodavstvo i kako bi se uočile i u što kraćem roku otklonile slabosti u sistemu.

"Iako je važno da usvajamo zakone i regulativu iz EU, mnogo je važnija primjena. Zato smo ocijenili da je bolje što prije da počnemo saradnju sa FVO, zajednički vidimo koje su to slabe karike našeg sistema bezbjednosti hrane i kako da ih u što kraćem roku ojačamo. Veoma nam je važna briga o zdravlju građana. Sjećate se situacije koju smo imali sa aflatoksinom, Q-groznicom, sardinama, krastavcima, sokovima... Posljedice nečinjenja ili neadekvatne preventive su velike i skupe. Zato je potrebno da učinimo sve što možemo da ojačamo sistem bezbjednosti hrane u Crnoj Gori", izjavio je ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja prof. dr Petar Ivanović.

Tokom prve posjete Crnoj Gori, eksperti EK sagledali su organizaciju sistema u oblasti bezbjednosti hrane, posebno u dijelu službenih kontrola. To praktično znači da će procijeniti dosadašnje aktivnosti Veterinarske uprave u dijelu veterinarskih zdravstvenih kontrola i unaprjeđenja sistema prerade hrane u smislu prilagodjavanja zahtjevima i propisima EU, aktivnosti nadležnih inspektora i procedure rada.

Tim revizora posjetio je klanične objekte, kompanije koje se bave preradom mesa, hladnjače za proizvode životinjskog porijekla i mljekare. Osim zakonodavnog okvira, predstavnici EK obratiti su pažnju na izdavanje organizacionu strukturu institucija, procedure davanja odobrenja za rad u pogonima za preradu hrane životinjskog porijekla, provjerili uslova i primjenu pravila higijene u tim objektima.

"Posjeta je bila prilika da se pokažu konkretni rezultati postignuti u sistemu bezbjednosti hrane i brige o zaštiti zdravlja potrošača. Očekujemo izvještaj koji će biti osnov Evropskoj komisiji da prati napredak Crne Gore u procesu pristupanja.

Slične, ali sve zahtjevnije kontrole, očekuju Crnu Goru tokom narednih godina i dio su sistematskog praćenja napretka u ovoj oblasti, sve dok institucije i prerađivači ne uspostave standarde EU u ovoj oblasti i dok Crna Gora zatvori pregovore u poglavlju 12 - Bezbjednost hrane, veterinarska i fitosanitarna politika" dodao je Ivanović.

Portal Analitika