Društvo

LAJČAK: Crna Gora prva na redu za ulazak u NATO

0102lajcak
M
inistar vanjskih poslova Slovačke Miroslav Lajčak smatra da nema sumnje da je Crna Gora prva na redu za ulazak u NATO. „Ako naredni samit bude samit proširenja, dobićete poziv“, kazao je Lajčak, nakon razgovora sa predsjednikom Vlade Crne Gore Milom Đukanovićem, na marginama bezbjednosne konferencije u Minhenu, prenosi porta RTCG.

LAJČAK: Crna Gora prva na redu za ulazak u NATO
Portal AnalitikaIzvor

„Još uvijek se ne zna, iako je u Čikagu ponovljeno nekoliko puta da bi naredni samit trebalo da bude samit proširenja, šta će se desiti u Velsu. Imate vremena do kraj maja, a ministri vanjskih poslova NATO-a će u junu donijeti odluku, da dovršite reforme i pozitivnim pomacima ubijedite NATO da bi to trebalo da bude samit proširenja. Iz mog razgovora sa premijerom Đukanovićem sam vidio da Crna Gora tačno zna šta treba da uradi i vidim da su se stvari značajno pokrenule i da se radi na pitanjima podrške i reformi bezbjednosnih službi“, kazao je Lajčak crnogorskim novinarima u Minhenu.

Slovački ministar je naveo da unutar Alijanse ima zemalja koje misle da to treba da se desi, ali i onih koje misle da ne treba.

„Sve je sada otvoreno i treba da se iskoristi vrijeme da se pokažu pravi rezultati“, zaključio je Lajčak.

Što se tiče evropskih integracija, slovački ambasador saopštava da su sve ocjene da je sada Crna Gora vodeća zemlja regiona.

„Ona je već ušla u pregovore o pristupanju EU i ja ne vidim ozbiljne probleme ni u budućnosti, tako da sve, stvarno, zavisi od Crne Gore. Nikome ne pomaže da se spekuliše rokovima, svi treba da se fokusiraju na kvalitet procesa“, kazao je slovački ministar.

Izvor: rtcg.me

Portal Analitika