Region

Odobrena nova tranša pomoći BiH

0102mmf
M
eđunarodni monetarni fond (MMF) odobrio je Bosni i Hercegovini (BiH) šestu tranšu četvrtog stendbaj aranžmana u iznosu od oko 47,7 miliona eura.

Odobrena nova tranša pomoći BiH
Portal AnalitikaIzvor

Iz Ministarstvu finansija i trezora BiH, saopšteno je da će novac iz nove tranše kreditnog aranžmana sa MMF-om odmah biti operativan, prenosi Capital.ba.

Od tog iznosa, dvije trećine su alocirane za budžet Federacije BiH, a jedna za Republiku Srpsku. Otplatu tog duga obaviće entiteti u skladu sa važećim zakonskim propisima.

MMF je razmatrao pismo namjere BiH o nastavku kreditnog aranžmana sa tom finansijskom institucijom, koje je dostavljeno sa izvjesnim zakašnjenjem zbog odluke predsjednika Federacije BiH, Živka Budimira, da početkom januara smijeni federalnog ministra finansija, Anta Krajinu.

Bez potpisa Krajine, kao jednog od članova Fiskalnog savjeta BiH, pismo nije moglo biti upućeno Vašingtonu. Problem je riješen nakon što je Ustavni sud Federacije BiH 15. januara donio privremenu mjeru da Krajina ostaje na funkciji ministra finansija do ocjene ustavnosti odluke o smjeni.

Izvor: MINA; foto: ekapija.ba

Portal Analitika