Društvo

FILE: Obezbijediti Crnoj Gori puni kapacitet da primjenjuje evropsko pravo

0102file
K
ljučna lekcija naučena iz prethodnih proširenja EU je da je značajno na početku rješavati osnovna pitanja, a to su vladavina prava, ekonomsko upravljanje, osnaživanje demokratskih institucija, zaštita osnovnih prava i jačanje dobrosusjedskih odnosa, izjavio je evropski komesar za proširenje Štefan File, piše Dan.

FILE: Obezbijediti Crnoj Gori puni kapacitet da primjenjuje evropsko pravo
Portal AnalitikaIzvor

On je to saopštio odgovarajući na pitanje holandskog poslanika u Evropskom parlamentu (EP) Lorana Stasena, koji je pitao šta će Evropska komisija (EK) uraditi da bi osigurala kredibilitet prgovaračkog procesa.

Stasen je u pitanjima postavljenim Fileu, koja su objavljena na sajtu EP, naglasio da u Briselu planiraju da ubrzaju proces pregovora sa državama koje žele da pristupe EU.

On je naglasio da je EK shvatila da su Rumunija i Bugarska postale članice EU iako u tom trenutku nisu ispunile kriterijume i još uvijek ih ne ispunjavaju, te se zapitao šta je EK naučila iz ovog iskustva.

File je u odgovoru istakao da je u strategiji proširenja EU za 2013. i 2014. godinu zapisano da osnovna pitanja moraju biti riješena, piše Dan.

Kako navodi File novi pristup podrazumijeva da države moraju da se pozabave pitanjima kao što su reforma sudstva i borba protiv organizovanog kriminala i korupcije rano u pregovorima o pristupanju.

Kada je u pitanju Crna Gora evropski komesar za proširenje je kazao da su potrebne duboke i trajne političke reforme, te da je potrebno sprovesti novi pristup o poglavlju 23. i 24.

File je poručio da proces pristupanja treba da bude inkluzivan uz jasno učešće civilnog društva i dodao da je Crna Gora usvojila detaljne akcione planove koji pružaju sveobuhvatnu agendu za reforme i jačanje vladavine prava.

On je dodao da će sprovođenje ovih planova i napredak u njihovom ispunjenju odrediti tempo pregovora o pristupanju.

„Implementacija ustavnih amandmana za jačanje nezavisnosti pravosuđa i dalji napredak u odnosu na borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, uključujući i na visokom nivou, od suštinskog su značaja“, ocijenio je evropski komesar za proširenje.

File je istakao da je reforma javne uprave prioritet i da treba obezbijediti Crnoj Gori da dobije puni kapacitet da primjenjuje evropsko pravo, piše Dan. Kako smatra potrebno je da se država pozabavi povećanjem transparentnosti i profesionalizma javne službe.

„Događaji posljednjih mjeseci, posebno navodna upotreba javnih sredstava za partijske političke svrhe, koje treba rasvijetliti, naglasili su važnost jačanja povjerenja građana u javne institucije“, naveo je File.

Izvor: Dan; foto: mediamax.am

Portal Analitika