Društvo

MARKOVIĆ: Provjerićemo da li postoji volja da se riješe slučajevi napada na novinare

0102hra
K
omisija za rješavanje napada na novinare riješiće makar jedan slučaj napada na medijske radnike ili će pokazati da za to ne postoji politička volja, smatra predsjednik tog tijela Nikola Marković, piše Pobjeda.

MARKOVIĆ: Provjerićemo da li postoji volja da se riješe slučajevi napada na novinare
Portal AnalitikaIzvor

On je nakon predstavljanja izvještaja „Procesuiranje napada na novinare u Crnoj Gori“, koji je pripremila nevladina organizacija Akcija za ljudska prava (HRA), rekao da će taj dokument uštedjeti članovima komisije značajno vrijeme.

„U narednim danima bićemo u prilici da provjerimo dvije stvari – da li zaista postoji politička i društvena volja da se nešto uradi u pitanju istrage napada na novinare i da vidimo kapacitet nadležnih pravosudnih, tužilačkih i policijskih organa“, ocijenio je Marković.

On je najavio da će narednog četvrtka biti održana sjednica Komisije na kojoj bi trebalo da se razgovara o poslovniku.

Izvršna direktorica HRA Tea Gorjanc Prelević kazala je da Izvještaj govori o 30 napada na novinare.

Izvještaj obuhvata period od 27. maja 2004. godine, kada je ubijen glavni i odgovorni urednik lista Dan Duško Jovanović, do januara ove godine, kada je objavljena odluka o osnivanju komisije za rješavanje napada na novinare.

Gorjanc Prelević je kazala da je osnivanje Komisije, koja se bavi rješavanjem napada na novinare, motivaciono djelovala na Tužilaštvo, podsjećajući da je vršilac dužnosti vrhovnog državnog tužioca Veselin Vučković najavio da će Ministarstvo unutrašnjih poslova zahtijevati analize koje pokazuju zbog čijih propusta su neriješeni brojni napadi, piše Pobjeda.

„Izvještaj je izrađen prvenstveno kao inventar nasilja nad novinarima, u namjeri da pomogne članovima Komisije da što brže ostvare rezultate koji se dugo u Crnoj Gori očekuju“, rekla je ona.

Izvor: Pobjeda; foto: hraction.org

Portal Analitika