Kultura

Otvoren peti konkurs "Vranac - Najbolja kratka priča"

0102karver1
K
njižara Karver i festival Odakle zovem, Podgorica 2014, uz već tradicionalnu podršku kompanije „13. jul – Plantaže“ raspisuje peti međunarodni konkurs za nagrade Vranac - Najbolja kratka priča 2014.

Otvoren peti konkurs "Vranac - Najbolja kratka priča"
Portal AnalitikaIzvor

Tim povodom, direktorica Knjižare Karver Varja Đukić predstavila je dio programa pete književne manifestacije koja će početkom ljeta u Podgoricu dovesti neka od najeminentnijih imena savremene književnosti regiona, ali i svijeta. Ona je izrazila izuzetno zadovoljstvo što jedna crnogorska kompanija - „Plantaže“ od početka stoji iza ovog festivala, koji je, prema njenim riječima, „jedna od najznačajnijih i najzanimljivijih stvari koje se dešavaju u kulturi regiona“. Takođe je podsjetila da je to rijetka i izuzetno značajna saradnja, čiju je ideju od početka podržala direktorica „Plantaža“ Verica Maraš.

- Prostor konkursa „Vranac“ za kratku priču odvija se ne samo u Crnoj Gori, nego i u regionu. Ja bih ga, pak, nazvala - regionom jezika i kulture koji ima interes da se povezuje sa prošlošću kroz nasljeđe, i sa budućnošću – istakla je Đukić.

0102varjaOna je dodala kako su se, kroz više od tri hiljade priča koje su u protekle četiri godine stigle na ovaj konkurs, predstavili autori nove književne stvarnosti, raznovrsni po mjestu na kome stvaraju, zatim generacijski, po sadržaju i temama koje obrađuju, ali koji su konkursu dali tradiciju u kvalitetu.

- Konkurs za kratku priču „Vranac“ je dimenzija komunikacije sa najširom javnosti u regionu. Ali, priče stižu i sa drugih strana - gdjegod ljudi pišu našim jezicima – kaže Đukić.

Stalni žiri „koji je pokazao posebnost u smislu saradnje i kompetentnosti“, i ove godine će izabirati naslove za uži izbor, a njegovi članovi su koji čine Božo Koprivica, Teofil Pančić i Enver Kazaz.

- Biće dodijeljene tri ravnopravne nagrade za najbolju kratku priču, u iznosima od po 500 eura – podsjetila je Đukić.

Dijana Dukaj, predstavnica kompanije „Plantaže“, potcrtala je da je „kvalitet festivala Odakle zovem priznat i poznat u regionu kao i crnogorski Vranac“.

- Tokom pola vijeka uspješnog poslovanja, kompanija je posvećivala veliku pažnju najznačajnijim događajima, poput ovog, a to je i strategija našeg budućeg poslovanja. Sigurna sam da će biti uspješna proslava završetka ovogodišnjeg festivala, kada ćemo pozdraviti prijatelje i goste festivala Odakle zovem u Šipčaniku. Ne sumnjam da će odabrani autori tamo dobiti inspiraciju za neku novu priču – izjavila je Dukaj.

Đukić je dalje rekla kako su, uz „Plantaže“, podršku najavili Glavni grad, brojna ministarstva i ambasade i Fondacija Petrović Njegoš.

Kada je riječ o programu ovogodišnjeg festivala Odakle zovem, koji će u Podgorici biti održan od 6. do 11. juna, Đukić kaže da se na programu i dalje radi. Ona precizira da su u toku razgovori sa potencijalnim gostima, među kojima je pjesnik iz Sirije i autor iz SAD-a. No, izvjesno je da ćemo biti u prilici da vidimo i upoznamose sa filmskim autorima, prozni piscima i pjesnicima iz Makedonije. Na listi gostiju već se nalaze dva umjetnika koja djeluju u Sloveniji - pjesnik Josip Osti i dramski pisac Dušan Jovanović. Kao predstavnik „novih snaga“, iz Hrvatske dolazi Ivana Sajko, najpoznatija kao dramska spisateljica.

- U saradnji sa sa Fondacijom Petrović Njegoš, predstavićemo „Ovdje se sluti more“ prevod crnogorske poezije na francuski jezik šest pjesnika i jedne pjesnikinje. Imali smo namjeru da objavimo naslov „Izabrane priče“ Mihaila Lalića, povodom 100 godina od njegovog rođenja. Međutim, došli smo u situaciju da nismo našli nikoga ko ima autorska prava za štampanje njegovih djela, što je bilo šokatno za nas. Veoma je bitno da se nađe način da ta knjiga izađe – kazala je Đukić.

* * *

0102karverKonkurs Vranac - Najbolja kratka priča 2014 od danas je zvanično otvoren na stranicama Knjižare Karver.

Uslovi za učestvovanje na konkursu su:

1. Priča treba da budu napisana na bosanskom, crnogorskom, hrvatskom ili srpskom jeziku

2. Priča treba da budu ranije neobjavljena i ne duža od 20.000 karaktera

3. Priče se šalju isključivo u elektronskoj formi pod šifrom, preko portala Knjižare Karver, gdje se nalazi pristup i uputstvo za slanje

4. Izbor najboljih priča po odluci žirija za dodjelu nagrada biće objavljen na internet stranicama www.karver.org  i www.odaklezovem.com do 6. juna.

5. Prijavljivanjem za nagradu na konkursu, autori priča automatski ustupaju autorsko pravo Knjižari Karver (Sibila d.o.o. Podgorica, Crna Gora) da odabrane priče objavi.

6. Tema konkursa je slobodna

7. Svaki autor može poslati isključivo jednu priču. Autor koji pošalje više od jedne priče, biće diskvalifikovan nakon otvaranja šifara pri izboru za nagrade.

8. Rok za slanje priča je 15. mart 2014. godine

Sve detaljne informacije o konkursu, zainteresovani mogu dobiti i putem adrese elektronske pošte: karver@t-com.me.

Pokrovitelj konkursa i nagrada je proizvođač vrhunskih crnogorskih vina „13. jul – Plantaže“.

K.J.

Portal Analitika