Region

Svjetske organizacije za zaštitu prirode užasnute postupkom lovaca u BIH

3101ris
S
vjetske organizacije za zaštitu prirode WWF i IUCN ogorčene su jučerašnjom objavom fotografije četiri lovaca iz Fojnice, BiH, koji su ispod planine Vrtača ubili risa te se fotografijom pohvalili na svom Facebook profilu. Ris je zaštićen Zakonom o lovu BiH, kao i istim zakonom u svim državama naše regije te i u Europi.

Svjetske organizacije za zaštitu prirode užasnute postupkom lovaca u BIH
Portal AnalitikaIzvor

„Time što je ubijen ris, nije samo narušen zakon, već je učinjena i trajna šteta Bosni i Hercegovini uništavanjem njenih prirodnih dobara, koja pripadaju cijelom narodu. WWF-u je prioritet zaštita velikih zvijeri čije su populacije u cijeloj regiji ugrožene gubitkom staništa, nedostatkom hrane i ilegalnim lovom“, istakao je Leon Kebe iz WWF-a te dodao kako se zakon koji je na snazi mora sprovesti, a krivci kazniti.

„Problem nezakonitog lova je prisutan u našoj regiji. Osim dosljednog poštovanja zakona, rješavanje problema zahtjeva mobilizaciju brojnih zainteresovanih grupa, ponajprije lovačkih udruženja, podizanje svijesti i obrazovanje o značaju zaštite i očuvanja divljih vrsta", izjavio je Boris Erg, direktor IUCN-ovog Programskog ureda za jugoistočnu Europu.



Procijenjeno je da je populacija risa u čitavoj Europi 8000 jedinki. U našoj regiji ris se nalazi na Karpatskim i Dinarskim planinama, ima ga i u Makedoniji. S obzirom na malu brojnost populacija, svaka jedinka je od izuzetne vrijednosti.



Evropska populacija risa je kritičnu tačku dosegla krajem 50-tih godina prošlog vijeka, kada je pala na svega 700 jedinki. Od tada brojne organizacije i institucije koje se bave zaštitom divljih životinja ulažu velike napore da bi se broj jedinki povećao. Iako se u posljednjih 50-60 godina broj jedinki povećao na oko 8000, to i dalje nije dovoljno za stabilnu i zdravu populaciju. Porast brojnosti mora se nastaviti i mora se ukloniti svaka direktna prijetnja od kojih je najveća krivolov.

Portal Analitika