Društvo

Kad slijepci marširaju

0512slobodan_1Crna Gora, ni ljudstvom ni ekonomski, ne može predstavljati prijetnju nikome u bližem okruženju, o daljem da ne pričamo (jedino ako se opet uortačimo sa Rusijom, pa Rusija uđe u rat sa Japanom).  Ali zato ona može biti plijen raznoraznih veledržavnih projekata. Valjda je više nego jasno da Crna Gora u nekim budućim turbulentnim vremenima (svako vrijeme je mislilo da do njih neće doći) ne može ostati kao vojno neutralna zemlja. Ona se mora “privoljeti nekom carstvu”. Vojni savez sa Rusijom mogu da zagovaraju samo ponavljači iz istorije.

Kad slijepci marširaju
Portal AnalitikaIzvor

 

Piše: Slobodan JOVANOVIĆ

 

U posljednje vrijeme se vodi živa rasprava o svrsishodnosti komentara ispod tekstova na  internet portalima. Smatra se da ti komentari u najvećoj mjeri predstavljaju izraz patologije, nevaspitanja  i tzv. političke nekorektnosti. Pripadam velikim fanovima interneta kao najdemokratskijeg mogućeg medija, kao medija koji pruža obilje informacija i predstavlja atipod svakoj želji za kontrolom informacija i kontrolom mozgova. Saglasan sam da je to dvośekli mač, da je internet opasna stvarčica u rukama patologije i ograničene svijesti konzumenata.

No, nema bolje slike o tome ko smo i kakvi smo nego kad pročitate komentare na portalima koji ne zaziru od “potpune slobode” komentarisanja. Mada sam ubijeđen da mnogi takvi portali, ustvari, smišljeno puštaju samo komentare koji su kongruentni njihovoj uređivačkoj politici. U to sam se uvjerio pokušavajući komentarisati anticrnogorske tekstove na neki portalima u Srbiji.  Skoro sam, pośetivši jedan crnogorski portal, pročitao polemiku ispod teksta Vojina Grubača, između autora i Danila Stojanovića, koji je čest komentator  i na Analitici. I to vrlo konstruktivan i korektan. Bilo je tu pokušaja od autora teksta da da tendencioznu konontaciju komentaru g-dina Stojanovića, ali mi nije to privuklo pažnju, već pozivanje g-dina Grubača u pomoć  snimaka sa youtubea na kojima je poromocija knjige g-dina Saše Markovića, “Manifest protiv imperije”, napomenuvši kao važno da se radi o “bivšem liberalu” i “Crnogorcu”. Ako to jeste istina, onda mora da je to postao u posljednjoj fazi djelovanja Liberalnog saveza i Slavka Perovića. Bar mi mnogo liči na današnjeg Slavka.

Zadojenost teorijom zavjere: Izvinjavam se g-dinu Grubaču i, nadasve, g- dinu Saši Markoviću, jer nijesam imao živaca da do kraja saslušam gomilu gluposti kojima obiluje pomenuti video materijal. To što govori g-din Marković je klasični brainwashing, koji jedino mogu da “popiju” ideološki naopako zadojeni tipovi ili ljudi upitne inteligencije, kojima je moguće konstantnim ponavljanjem nesuvislosti zatrovati mozak.

Kako inače nazvati tvrdnje da je Amerika ili  NATO pakt sam izazvao terorističke napade na svojoj teritoriji? Konstrukcije da Saudijska Arabija finansira 80 odsto međunarodnog terorizma u dosluhu sa Sjedinjenim američkim državama, ili oligarhijama u njoj, pripada arsenalu odvratnih ljudskih tvorevina koje su kroz istoriju znale da zadoje mržnjom mnoge narode ili njegove djelove, sa tragičnim posljedicama. Optužbe da su angloameričke strukture odgovorne za prvi i drugi svjetski rat se već graniče sa patologijom. Za mene se ovakve bljuvotine ne razlikuju od satanizovanja čitavih pojedinih naroda u istoriji, bez obzira na ublažavanje odgovornosti američkog naroda sintagmama da se radi o “anesteziranom narodu”. Kad u Srbiji Rom bude predśednik onda možemo razgovarati ko je a ko nije  anesteziran. Ne postoji ništa podlije nego kvazintelektualnim “povezivanjem” člinjenica, naopakim čitanjem između redova Kisindžgera, Bžežinskog, ili bilo koga drugog,  izvlačiti konkluzije, koje se mogu komotno smatrati zločinačkom rabotom.

Animozitet lišen racionalnog razmišljanja: Lažne konstrukcije nikada nijesu u potpunosti laž. Inače ih je lako dekonstruisati. One su uvijek mješavina činjenica i bolesne mašte.

Nije teško naći ishodište mnogih pizdarija u djelovanju američkog krupnog kapitala i multinacionalnih kompanija. Ali se to ni po čemu ne razlikuje od iznuđenog “poklanjanja” NIS-a Rusiji. To jeste logika kapitala – eksploatacija drugog. Stavljati Džordža Buša na mjesto korifeja ideja o  svjetskom ratu je najveći kompliment koji je taj - jedan od najgorih predśednika koje Amerika ikada imala - dobio. Zamislite komoditet da  na osnovu špekulacija o nemogućnosti da teroristi prodru u vazdušni prostor Amerike, iznosite tvrdnju da je u pozadini toga svjesno izazvan teroristički akt od strane američke oligarhije. Kakva lakoća špekulisanja!? Kao da su ti avioni ušli u vazdušni prostor Amerike a ne bili putnički avioni na redovnim linijama.

Ako su ovi zakjlučci plod njihovih kontemplacija, žao mi je gospodo, ja mnogo umnijim osobama od vas ne vjerujem na riječ. Nego, bilo bi zanimljivo da mi gospoda Grubač i Marković razjasne enigmu koja me muči, slušajući ih: ko je organizovao bombaške napade samoubica po Rusiji? Pa nećete valjda, zaboga, reći da iza njih stoji  FSB, bivši KGB, ili njen bivši službenik, sada lovac na tigrove, ronilac, džudista i ko zna što sve još.

Koliko se radi o ozbiljnim ljudima i ozbiljnim poznavaocima geopolitičke situacije u svijetu, govori somnabulna tvrdnja o kraju angloameričke civilizacije. Svako sa dva prsta mozga zna da bi slom angloameričke civilizacije izazvao slom ekonomije čitavog svijeta, a sa time i propast čitave planete. Na što bi ličile ekonomije BRIK-a, koje Marković percipira kao alternativu, bez tog ogromnog tržišta koje čini angloamerički prostor? Jasno je da u pozadini toga stoji animozitet lišen racionalnog razmišljanja.

Pozadina teorija zavjere: Plašim se da u pozadinih ovih tvorevina ne stoji ništa drugo do interesno lobiranje na području Crne Gore u svijetlu predstojećeg, potencijalnog poziva Crnoj Gori za priključenje NATO paktu.

U tu svrhu se dovode gosti iz Srbije sa zvučnim titulama, kao da te titule, kod razumnih ljudi, imaju ikakvu težinu. Zato je važno razobličiti svaki ovakav pokušaj brainwashinga građana Crne Gore. Građani Crne Gore moraju znati da se praktično ništa neće promijeniti u njihovim životima kad Crna Gora uđe u NATO. I do sada su pripadnici crnogorske vojske učestvovali u međunarodnim, mirovnim aktivnostima NATO-a, to će, vjerovatno i nadalje biti jedina obaveza (uz određenu finansijsku). A benefiti nijesu znamarljivi. Osim ekonomskih,  jer svako želi poslovati sa zemljom koja garantuje sigurnost članstvom u NATO-u, tu je i, po meni najvažnija, geopolitička sigurnost Crne Gore u vrlo trustnom okruženju. Nije slučajno da dvije najantagonizovanije zemlje u Evropi, Grčka i Turska, iako su produkovale bezbroj prilika za ratni sukob, i dalje žive u miru, sa sigurnošću da će tako i ostati u budućnosti. Drugo, proanalizirajte koje su zemlje, u najvećem broju slučajeva, destinacije za ruski kapital. Jezik može svašta da mlati, ali takulin se stavlja na sigurno mjesto! Svaka odgovorna država se bavi svojom dobrobiti i svojim interesima, a oni koji nemaju nikakvu odgovornost prema državi ili joj ne žele dobro,  morališu i bave se etičkim profilom međunarodnih organizacija.

Bajka o vojnoj neutralnosti: Ni ja nijesam nikada bio ljubitelj vojske. Na sto jada sam obukao uniformu prije 34-35 godina.

Ali, to su moje privatne antipatije, kao političar ne bih ni trenutka dvojio đe je Crnoj Gori mjesto. Vojni savezi po difoltu ne mogu biti etičke organizacije. To su savezi čiji je cilj ratovanje, odbrambeno ili druge vrste, pa samim tim produkuju nasilje, a nasilje nije nikada bilo etički prihvatljiva stvar. Crna Gora, ni ljudstvom ni ekonomski, ne može predstavljati prijetnju nikome u bližem okruženju, o daljem da ne pričamo (jedino ako se opet uortačimo sa Rusijom, pa Rusija uđe u rat sa Japanom).  Ali zato ona može biti plijen raznoraznih veledržavnih projekata. Valjda je više nego jasno da Crna Gora u nekim budućim turbulentnim vremenima (svako vrijeme je mislilo da do njih neće doći) ne može ostati kao vojno neutralna zemlja. Ona se mora “privoljeti nekom carstvu”. Vojni savez sa Rusijom mogu da zagovaraju samo ponavljači iz istorije. Tačno je da je Crna Gora imala dug vremenski period finansijsku potporu od strane carske Rusije, kao što je tačno da je ta Rusija okrenula leđa Crnoj Gori dobivši nove saveznike na Balkanu u Karađorđevićima i da je 1916 potpisala dogovor sa snagama Alijanse o nestanku Montenegra i njegovom pripajanju Srbiji. Jalove američke priče o obezbjeđenju autonomnosti i identiteta Crnoj Gori u toj novoj tvorevini ostale su pusta obećanja, a Crna Gora je terorom, zločinima i kršenjem svih ratnih, ljuskih i božjih zakona nestala sa mape svijeta.

A onda ta čuvena visokomudrost raznih branitelja suvereniteta, koji bi bez problema predali suverenitet svoje države na isti način kao 1918. godine. Recimo, u Srbiji se konstantno, u desničarskim krugovima, govori kako je Srbija okupirana zemlja. Što više liči na normalnu, civilizovanu zemlju, što joj više raste ugled u inostranstvu - to im je ona više okupiranija. Pri tom, nijesu im smetali nekadašnje riječi sadašnjeg predśednika Srbije o Srbiji kao ruskoj guberniji. Jedina Srbija koja za njih nije okupirana jeste ona što se pobunila protiv dolaska željeznice u Srbiju u XIX stoljeću, jer bi taj “gvozdeni konj” donio dah Zapada i “iskvario srpski narod”. Plitke igrarije riječima g-dina Grubača, upućene g-dinu Stojanoviću “da vlastodršci Crne Gore imaju ograničnu vlast u njoj, zahvaljujući nevidljivim silama koje su Crnoj Gori uzele samostalnost a dale državnost”, uz slavodobitni prizvuk kao da je rekao nešto mudro, je klasična matrica opskurantnih krugova, i tamo đe se psuje majka i tamo đe se psuje otac.

Psihologija palanke: Samo onaj ko je ostrašćen nije vidio sa koliko je otpora u međunarodnoj zajednici dočekana ideja o referendumu za nezavisnost u Crnoj Gori. Sva sreća te živimo u vremenu informacija pa je vrlo lako naći informacije o tom otporu, prevashodno oličenu u ponašanju Havijera Solane.

Te konstantne mudroserske špekulacije kako iza svega stoji neko i nešto preplavile su balkanski prostor, ionako sluđen od svakakvih baraba, spletkaroša i ostalih ništarija. Stvari ne mogu biti čistije i jasnije: svak bira s kim će i na što će da liči. Ako hoćeš da budeš u NATO, moraš poštovati principe koje ti omogućavaju članstvo. Ako ćeš da budeš dio EU, ista stvar. Ako nećeš ni jedno ni drugo - onda ćeš da bereš sam plodove svoje “promišljenosti”. Citirati pojedine autore koji uživaju plodove života u uređenim društvim je notorna besmislica. To je lagodna pozicija koju i ja priželjkujem; da iz zemlje  članice EU kritikujem ono što mi se ne dopada u njoj. Onoliko azilanata iz arapskog svijeta hrli da nađe sreću u zemljama zapadne Evrope, da bi ubrzo mnogi počeli da se bore protiv sistema zapadne demokratije. A mogli su fino da ostanu tamo đe su bili i uživaju plodove i blagodeti nezapadnih modela uređenja društva.

Mislim da je najbolji argument koji mogu da smisle Grubač, Marković i ostali jeste da imaju direktnu telefonsku vezu mobilnim telefonom sa svevišnjim. Da svevišnji ima mobilni telefon zaključio sam po tome što sveštenici i popadije non-stop razgovaraju mobilnim telefonima i to najnovijim modelima. Možda mu šalju i MMS-ove velelepnih hramova koje podižu po Crnoj Gori, sve sa freskom na kojoj su zajedno Amfilohije, Irinej i sam Isus Hrist. No, to je moguće samo na artefaktu.

Portal Analitika