Portal Analitika
  • Politika
  • Društvo
  • Abiznis
  • Sport
  • Kolaž
  • Region / Svijet
  • Kultura
  • Kolumne
  • Nauka / Tehnologija
  • Savremena karijatida
  • Ostalo
Region

BiH: Lovačko društvo suspendovalo lovce zbog ubistva risa

3101ris
L
ovačko društvo Divokoza iz Fojnice iz svog je članstva, do okončanja pokrenutog disciplinskog postupka, suspendovalo dva lovca, Hamdiju Zahirovića i Edina Pugonju, jer su u srijedu na području ispod planine Vrtača ubili risa, koji je na Crvenoj listi zaštićenih životinja.

BiH: Lovačko društvo suspendovalo lovce zbog ubistva risa
Portal AnalitikaIzvor

Disciplinski postupak je pokrenut i protiv još dvojice lovaca koji su bili zajedno u patroli sa Zahirovićem i Pugonjom, ali koji nisu imali oružje, a riječ je o Naimu Burekoviću i Fikretu Softiću, potvrdio je za Klix.ba predsjednik Lovačkog društva Mensur Softić.

"Mi smo jučer imali vanrednu sjednicu Izvršnog odbora Društva na kojoj smo donijeli zaključke o suspenziji dvojice lovaca i pokretanju disciplinskog postupka protiv sve četvorice", rekao je Softić.

Prema njegovim riječima, lovci su bili u redovnoj patroli kada su ugledali risa, od kojeg su u prvi mah pomislili da je riječ o divljoj mački, koja je štetočina i nije na listi zaštićenih životinja.

Na fojničkom području risa već dugo niko nije vidio: "Na našem području već dugo godina nije evidentirano prisustvo risa, kojeg niko od naših lovaca dosad nije ni vidio, a pogotovo ne ubio. Tako i naši lovci nisu mogli posumnjati da je riječ o risu, budući da su bili udaljeni 70 metara od njega kada su zapucali. Tek kada su došli blizu životinji, vidjeli su da nije divlja mačka i da je to ris", naveo je Softić, dodajući kako su ris i divlja mačka slične životinje, s tim da je ris nešto veći, da ima kraći rep i više zašiljene uši.

Činjenicu da su se lovci potom fotografisali sa ubijenom životinjom, te završili na Fejsbuku, Softić pravda njihovim neznanjem.

"Oni su na taj način sami sebe prijavili, što ujedno govori o tome da oni, kako su i sami kazali, nisu ni znali da je ris zaštićena životinja", dodao je naš sagovornik.

Kada je riječ o pokrenutom disciplinskom postupku protiv lovaca, Softić navodi da je disciplinskoj komisiji dat rok od sedam dana da riješi slučaj, te da lovci mogu biti kažnjeni zabranom lova u periodu od jedne do dvije godine, odnosno mogu biti isključeni iz Društva, pri čemu se od njih oduzima puška i zabranjuje im se da love.

Lovcima prijeti do godinu dana zatvora: Jedan od lovaca koji se u srijedu nalazio u patroli ispod planine Vrtača za Klix.ba je potvrdio navode da lovci nisu znali da pucaju u risa.

"Mi smo dobili dojavu oko 16 sati da na ovom području ima krivolovaca te smo, uz patrolni list, krenuli u patrolu iz mjesta Stovarište. Oko 17:10 sati, kada je već padao prvi mrak, ugledali smo životinju za koju smo mislili da je divlja mačka, koja inače čini štetu u našem lovištu i čiji se odstrel inače i preporučuje u sklopu čišćenja lovišta. Dvojica kolega su zapucali i životinja je odmah pala, a kada smo joj došli blizu, vidjeli smo da je to ris", ispričao je Bureković.

Dodaje kako su se potom u mjestu Stovarište fotografisali sa ubijenom životinjom, ne znajući da je riječ o zaštićenoj životinji.

"Tim putem su ljudi prolazili sasvim normalno i interesovali se za ubijenu životinju. Fotografisali smo se, a onda je to neko objavio na Facebooku. Tek kasnije smo saznali da je ris zaštićena životinja i da ih u našoj zemlji ima svega pet ili šest. Naravno, da smo to znali, nikada ga ne bi ubili, a zbog svega se itekako kajemo", rekao je Bureković.

Slučaj je prijavljen i policiji Srednjobosanskog kantona koja sada provodi istragu, a čiji je portparol Rusmir Prohan rekao da su lovci na ovaj način prekršili Zakon te da mogu biti kažnjeni novčanom i kaznom zatvora do godinu dana ukoliko se utvrdi njihova odgovornost.

Takođe, Savez lovačkih organizacija u BiH je odstrijel risa prijavio nadležnoj federalnoj inspekciji, koja će takođe reagovati.

Izvor: klix.ba

Portal Analitika