Društvo

LAKUŠIĆ: Problem sa crkvom forsiraju ovovremeni bogovi


ilija
K
njiževnik Ilija Lakušić, dobitnik Trinaestojulske nagrade je, komentarišući posljednja dešavanja oko freskospisa na podgoričkom hramu Hristovog vaskrsenja, kazao da ga zapanjuju ideje o mogućem skrnavljenju Hrama i crkvenih kanona.

LAKUŠIĆ: Problem sa crkvom forsiraju ovovremeni bogovi
Portal AnalitikaIzvor

U aktuelnom slučaju oko demantovanih informacija da su na freskama oslikanii Đukanović i Krivokapić, Lakušić smatra da je riječ je o prilično staroj priči – o proizvodnji bespotrebnih problema u Crnoj Gori, a da problem crkve suštinski ne postoji, te da ga stvaraju i forsiraju  “ovovremeni bogovi koji hoće da progutaju zmiju da bi postali aždahe”.

“Sa znatiželjom sam razgledao novi freskopis Crkve Hristovog vaskrsenja u Podgorici. Na mene, kao crkvenoh laika, ostavio je impozantan utisak.

Nakon izjava koje politizuju ovo pitanje, pokušao sam da provjerim zasnovanost priče o odslikavanju likova nekih aktuelnih političara na tim kanonskim kompozicijama. Uz to, načelno sam se i raspitao, pa me zapanjuju ideje o takvom mogućem skrnavljenju Hrama i kanona. To je, za mene, već prilično stara priča o proizvodnji bespotrebnih problema u Crnoj Gori. Tako ni problem crkve suštinski ne postoji. Njega forsiraju, tako da kažem, ovovremeni bogovi koji hoće da progutaju zmiju da bi postali aždahe”, kazao je sagovornik Portala Analitika.

On smatra da takve priče treba odbaciti ćutnjom, a ne dizati na nivo ozbiljne rasprave.

“Ja mislim da takve priče treba odbacivati ćutnjom a ne dizati na nivo kakve ozbiljne rasprave. One bi svakako nestale po sili svoje minornosti”, zaključio je Lakušić.

On nije htio da komentariše činjenicu da se nijedna od srpskih stranaka u Crnoj Gori nije oglasila povodom cijele ove kontroverzne priče.

"Vjerovatno ne komentarišu jer imaju povjerenja u crkvu. Mislim da su ostavili crkvi da komentariše dešavanja i informacije koje se tiču nje."

Portal Analitika